ALKMAAR - Met een zwaarbevochten gelijkspel tegen Villarreal heeft AZ zich donderdagavond geplaatst voor de halve finale van de UEFA-beker. De eindstand van 1-1 bleek na negentig minuten hartstochtelijk voetbal en de winst van 2-1 in Spanje genoeg om opnieuw voor een daverende verrassing te zorgen.


Het hechte collectief van Adriaanse bereikt halve eindstrijd

De weg naar Lissabon, waar op 18 mei de finale wordt gespeeld, ligt nog steeds volledig open voor de stuntploeg van Co Adriaanse. De manier waarop AZ donderdagavond de halve finale van de UEFA-beker behaalde, zal in Europa voor de nodige verwondering zorgen.

Revelaties

Het hechte collectief van Adriaanse was in de Europese top een volstrekt anoniem clubje, maar is inmiddels - samen met PSV, dat woensdag de halve finale van de Champions League behaalde - uitgegroeid tot een van de revelaties in het internationale clubvoetbal in de jaargang 2004/2005.

Scouts

Het zal de marktwaarde van de spelers van de provincieclub alleen maar doen toenemen. Scouts uit heel Europa verdringen zich inmiddels om als eerste de beste spelers uit de Alkmaarse ruif te plukken.

Ook Adriaanse, in de voorbereiding op het duel gelinkt aan FC Porto, kan door deze prestatie zijn gewenste vertrek naar een buitenlandse topclub met een nog beter portfolio vervolgen.

Uitblinker

De goede uitgangspositie die de ploeg uit Alkmaar zich in de eerste wedstrijd in Spanje verschafte, kreeg al na tien minuten een nog rooskleuriger aanblik. Met een prachtige knal bracht uitblinker Perez zijn elftal al vroeg in het duel op een 1-0 voorsprong.

De Deense international zette de aanval zelf op, liep vervolgens door in de richting van het zestienmetergebied en verschalkte keeper Reina met een geplaatste bal, die via de binnenkant van de paal binnenketste.

Mathijsen

Het riante uitzicht op de finale van de UEFA-beker - door de vroege goal liep het voordeel voor AZ op naar 3-1 - leek binnen twintig minuten in de eerste helft danig te vertroebelen. Eerst was er in de 15e minuut het uitvallen van Joris Mathijsen.

De international was door de medische staf van AZ net op tijd opgelapt om te kunnen spelen tegen Villarreal. Na een lelijke val moest hij het veld echter opnieuw met een knieblessure verlaten.

Rood

Vijf minuten later volgde de uitsluiting van Barry Opdam. De verdediger kreeg binnen enkele minuten twee gele kaarten en werd door de Italiaanse mannetjesputter Rosetti naar de kant gestuurd.

De Spanjaarden hadden hun emoties echter niet onder controle in de momenten die op de verwijdering van Opdam volgden. José Marie trapte in het tumult na de overtreding van Opdam na in de richting van Van Galen en werd op aanwijzing van de grensrechter ook van het veld gestuurd.

Voordeel

Op het moment van de dubbele rode kaart had AZ de wedstrijd, en daarmee het bereiken van de halve finale van de UEFA-beker al in Alkmaars voordeel moeten beslissen. Sektioui omspeelde zijn directe tegenstander aan de rechterkant van het veld en vond met zijn voorzet Tim de Cler.


Villareal loopt zich stuk op de solide verdediging van AZ

De linksback, die speelde ten faveure van Buskermolen, schoot echter veel te gehaast in en zag de bal hoog over het doel van Reini zeilen.

Solide

In de tweede helft probeerde de verbitterde Spanjaarden er nog alles aan te doen om tenminste de gelijkmaker te forceren. Het elftal, met sterspeler Riquelme als belangrijkste exponent van het huidige successeizoen, liep zich echter stuk op de solide verdediging van AZ. De kleine kansjes die Villarreal wel kreeg, werden door keeper Timmer vakkundig onschadelijk gemaakt.

Gelijkmaker

Sterker: AZ kreeg via Perez nog twee uitstekende mogelijkheden om de score te verhogen. Toen die bevrijdende treffer uitbleef, slaagde Villarreal er in de 72e minuut alsnog in om de 1-1 (Figueroa) te maken.

De thuisploeg had daarna over geluk niet te klagen toen Riquelme een vrije trap prachtig achter Timmer krulde. De doelman zag de paal echter als laatste redmiddel een achterstand voorkomen. In de benauwde slotfase bleef AZ echter overeind en plaatste zich knap voor de halve finale van de UEFA-beker.

Geluk

Co Adriaanse gaf na de voorspoedige afloop van de return tegen Villarreal (1-1) volmondig toe dat AZ geluk had gehad. "We hadden een engeltje op de lat", bekende de succescoach glunderend. "Met een vrije trap op de paal en een paar gemiste kansen van dichtbij in de slotfase kwamen we heel goed weg."

De rode kaart voor Opdam in de twintigste minuut, snel gevolgd door de uitsluiting voor José Mari, vond Adriaanse een groot nadeel voor AZ. "Natuurlijk stond ook Villarreal met tien man. Maar wij hebben een ploeg waarin alle elf pionnen nodig hebben om een goed team te vormen. Nu vielen door een paar omzettingen veel automatismen weg bij ons. Niettemin hebben we gezamenlijk een unieke prestatie geleverd."