EINDHOVEN - Ruim honderd supporters van PSV verhinderden zondagmiddag dat de spelers van de Eindhovense club op tijd afreisden naar Amsterdam voor het duel om de Johan Cruijff Schaal bij Ajax. Ze blokkeerden de uitgang van trainingscomplex De Herdgang en vergrendelden een toegangshek.

De spelersbus kon uiteindelijk pas om 17.00 uur, twee uur later dan gepland, vertrekken. De wedstrijd begint een uur later dan het oorspronkelijke tijdstip van 18.00 uur.

De fans protesteerden tegen het besluit van de gemeente Amsterdam om alleen een treincombi voor de bezoekende supporters te organiseren. Uit protest besloot PSV geen fans mee naar Amsterdam te nemen. De aanwezige supporters op het trainingscomplex van de Eindhovense club deden een beroep op het solidariteitsgevoel van de spelers. "Wij niet naar Amsterdam, jullie ook niet", kreeg de selectie van PSV te horen.

Voorzitter Harry van Raaij had aanvankelijk begrip voor de actie en wilde niet dat de politie het protest met geweld zou beëindigen. De preses van PSV maakte met de supporters de afspraak dat de bus om 16.00 uur zou vertrekken. "Ik wilde niet dat agenten in actie zouden komen. Dan was het een slagveld geworden. Daar is niemand bij gebaat."

De fans leken zich aan de afspraak te houden en verlieten op het afgesproken tijdstip De Herdgang. Ze wilden de hekken echter niet ontgrendelen en gooiden de sleutels weg. "Deskundigen van PSV hebben de sloten open moeten zagen", zei Van Raaij.

De voorzitter keurt de actie af. "Het is bekend dat we niet blij zijn met het besluit van de gemeente Amsterdam. We vinden het niet juist dat onze supporters alleen met de trein naar de ArenA mogen. Daarom heb ik ook een compromis met de supporters gesloten. Daar hebben ze zich echter niet aan gehouden. Dat is niet goed. Welke gevolgen dit voor de actievoerders heeft? Daar gaan we ons over beraden. Maar ik denk wel dat we maatregelen tegen hen nemen. Dit kan niet."

Geen begrip

Directeur Henk Kesler van de KNVB kon helemaal geen begrip opbrengen voor de actievoerders. "Ik begrijp de opstelling van voorzitter Harry van Raaij wel een beetje. Hij wilde de zaak niet laten escaleren. Al had ik voor een andere oplossing gekozen. Het blijkt wel weer dat je met zulke mensen die zich supporter noemen, geen afspraken kunt maken. Er moeten kennelijk altijd figuren zijn die het voetbal willen verzieken. Ik vind dit een smet op een voetbalfeest. Als we zo doorgaan kunnen we net zo goed met voetbal stoppen. We moeten hier echt iets aan gaan doen. De KNVB gaat binnenkort met de overheid over zaken als deze praten. We moeten mensen die het voetbal kapot willen maken niet hun zin geven."