BRUSSEL/STRAATSBURG - GroenLinks in het Europees Parlement verzet zich tegen de kandidatuur van voorzitter van Bayern München Franz Beckenbauer voor het voorzitterschap van de Europese voetbalbond UEFA. Volgens GroenLinks-europarlementariër Lagendijk schuilt achter de kandidatuur van Beckenbauer een poging van de grote clubs in Europa om de macht naar zich toe te trekken. Dat zou ook slecht zijn voor het Nederlandse voetbal, meent Lagendijk.

De GroenLinkse sportfanaat Lagendijk heeft zich donderdag aangesloten bij de 'Allianz gegen Franz' (alliantie tegen Franz) van de groene fractievoorzitter in het Europees Parlement Cohn-Bendit. Deze in Duitsland woonachtige Franse politicus steunt de kandidatuur van de Franse ex-international Michel Platini. Die zou het voetbal meer centraal stellen en ook kleinere clubs in de Champions League beter aan bod willen laten komen.

Negatief

Volgens Lagendijk heeft Beckenbauer zich in het verleden altijd negatief uitgelaten over de deelname van kleinere clubs aan de Champions League. Platini heeft zich in zijn ogen altijd kritisch opgesteld tegenover de huidige ontwikkelingen in het voetbal, waarin commerciële belangen voorop staan.

Platini

"Platini stelt dat het voetbal altijd centraal moet staan en niet afhankelijk mag worden van de zakenwereld", aldus de GroenLinkser. "Platini wil de macht van de rijke clubs juist inperken, om ook de minder kapitaalkrachtige clubs weer een kans in het Europese topvoetbal te geven. Ook voor de Nederlandse clubs zou Platini dus de beste kandidaat zijn", stelt Lagendijk.

De kandidatuur van Beckenbauer zou volgens GroenLinks ook formeel niet in orde zijn. Beckenbauer zou eerst de post van de huidige voorzitter van de Duitse voetbalbond Mayer-Vorfelder over moeten nemen, alvorens zich kandidaat te kunnen stellen voor het UEFA-presidentschap.

Johansson

Alleen als de UEFA volgende week in de Estse hoofdstad Tallinn beslist om de verkiezing een jaar te verschuiven, maakt Beckenbauer kans. De huidige Zweedse UEFA-voorman Johannson steunt de kandidatuur van de voormalige Duitse international, die pas op het laatste moment naar voren is geschoven.

Cohn-Bendit heeft inmiddels op zijn website de mogelijkheid gecreëerd om de kandidatuur van Platini te ondersteunen. Op deze site www.cohn-bendit.de hebben al enkele honderdduizenden voor- en tegenstanders van de Franse kandidaat gereageerd.