BERLIJN - De Nederlandse volleyballers zijn de World League begonnen met een nederlaag. Oranje verloor donderdagavond in Berlijn met 3-1 van Duitsland. Alleen in de tweede set was het spelpeil van voldoende niveau om de Duitsers, die ook niet zo geweldig volleybalden, te bedwingen: 25-17 22-25 25-20 en 25-14.

Bert Goedkoop zei al enkele maanden geleden de World League te plaatsen in het kader van de toekomst. De bondscoach gaf dan ook aan de jonge middenman Joppe Paulides, net geslaagd voor de havo, de voorkeur boven Mike van de Goor. Joost van der Hoek, 'Joris' geheten in de selectie om hem te onderscheiden van concurrent Joost Kooistra, mocht het ditmaal proberen als libero.

Bedroevend

Het begin van Oranje was bedroevend. Paulides mocht de eerste bal slaan: uit. Daarna volgde een reeks hele en halve missers. De serviceverwerking door Reinder Nummerdor, Guido Görtzen en Van der Hoek, leverde de Duitsers alleen al in de eerste set vijf directe punten op en nog een aantal afgeleide, omdat spelverdeler Nico Freriks zich ook geen raad wist met de pass. Pas bij 15-7 verdiende Paulides met een blok het eerste 'echte' punt op Nederlandse opslag.

De Duitse kwaal van vorig jaar - angst om te winnen - leek nog even door te zieken. Het eerste zestal van bondscoach Moculescu, die zich dit jaar vooral als doel heeft gesteld progressie te tonen, ging eveneens fouten maken, maar lang niet genoeg om de 3000 toeschouwers in de Max Schmeling-hal te verontrusten.

"Ongelooflijk, wat een fantastisch begin van de Mannschaft", jubelde de omroeper, nog altijd onder de indruk van de olympische titel die Nederland zes jaar geleden veroverde.

In de WVL 2001 waren de Duitsers tegen Nederland vier keer dicht bij winst, maar die kon geen enkele keer over de streep worden gebracht. Steeds struikelde het team van aanvoerder Stefan Hübner, afgelopen seizoen een ploeggenoot van Nummerdor bij Montichiari, bij het idee een grootmacht te kunnen verslaan. "Richard Schuil maakte steeds het verschil", stelde Moculescu telkens vast.

In de eerste set was er ook voor Schuil geen redden aan. Het vlotte verlies prikkelde hem echter wel en Nummerdor en Görtzen misschien nog meer. De wil om niet af te gaan wakkerde de vechtlust aan en met een betere service kwam allengs ook het zelfvertrouwen terug. De opponent kon het aanvankelijke niveau van serveren niet vasthouden, ging weer twijfelen aan eigen kunnen en sterkte Nederland ongewild: 22-25.

Liefke

De eis van de paar oranje supporters op de tribunes ("passie en power") werd ook nog aan het begin van de derde set gehoord, tot de tien. Het opportunisme van diagonaalaanvaller Marco Liefke, een routinier van 2,07 meter met de stijfheid van een kerkdeur, bracht de ommekeer. Hij probeerde van alles en zag tot zijn eigen verbazing dat bijna alles lukte.

Toen de arbiters een Duitse touché misten en tot 17-13 besloten in plaats van 16-14, leek de eerste Duitse zege in jaren een kwestie van afwachten.

'tolle Leistung'

Goedkoop probeerde die af te wenden met Robert Horstink in plaats van Görtzen. Het Nederlandse spel werd met dat aanstormende talent zeker niet slechter. Maar ook weer lang niet goed genoeg om de ontketende Duitsers opnieuw in wankelmoedigheid te laten verdrinken. Daarvoor hebben ze in een jaar tijd net teveel bijgeleerd. Een 'tolle Leistung' vond de speaker.