DEN BOSCH - Het zou niet meer dan een tussendoortje zijn, goed voor het zelfvertrouwen en het doelsaldo. Onbewust had Feyenoord woensdagavond bij hekkensluiter FC Den Bosch de negende competitiezege op rij al bijgeschreven. Alleen de hoogte van de uitslag stond nog niet vast. Niet alles in het voetbal is echter voorspelbaar.

Vier dagen voor de klassieker in de Kuip tegen Ajax incasseerde Feyenoord een ontluisterende nederlaag (4-1), een rode kaart (Bosschaart) en ook nog eens vier gele boekingen (Hofs, Bahia, Ono, Leonardo). Het vechtlustige FC Den Bosch verkleinde de achterstand op De Graafschap tot nog maar drie punten, met nog zes wedstrijden te spelen.

Het is een bekend gegeven: als je verkeerd aan de wedstrijd begint, kan het duel slecht aflopen. Feyenoord deed die aloude voetbalwet in Den Bosch alle eer aan. Vanaf de eerste minuut stroomde er veel te weinig adrenaline door de Rotterdamse lijven. De bezoekers maakten er een potje van. Er zat totaal geen tempo, bezieling en creativiteit in het Rotterdamse spel.

Inzet

Hoe anders was de instelling van FC Den Bosch. De thuisclub miste door blessures een half elftal, maar compenseerde het personeelsgebrek met een veel inzet. De ploeg van het interim-duo Van der Horst/Van Grinsven speelde bovendien helemaal niet zo slecht. Met fris en aanvallend voetbal werd het lankmoedige Feyenoord te kijk gezet.

Na amper twee minuten vergreep Gibbs zich al aan Powel in het Rotterdamse strafschopgebied. Arbiter Wiedemeijer kende echter geen strafschop toe. Na ruim een kwartier ging ook Bosschaart, buiten het zestienmetergebied, in duel met de gedemarreerde Powel in de fout. Wiedemeijer paste nu wel de spelregels juist toe: rood voor Bosschaart. Uit de afgeweerde vrije trap belandde de bal voor de voeten van Cales, die fraai raak schoot, 1-0.

Te mooi

Ook de achterstand kon Feyenoord, zonder Saïdi (rust) en Castelen (spierblessure), niet inspireren. De ploeg van Gullit wilde het allemaal veel te gemakkelijk (Kalou) of veel te mooi (Ono) doen. Topscorer Kuijt, die al zes duels droog staat (inclusief Oranje), kwam als enige Feyenoorder in de bedroevende eerste helft in scoringspositie. Zijn schot verdween naast het Brabantse doel.

Ook na de rust bleef Feyenoord, met spits Lazovic voor de zwakke Hofs, knoeiwerk afleveren. De frustratie over de beschamende tussenstand leidde tot veel onnodige overtredingen. Dankzij een fout van doelman Van Strien, die niet ingreep op een hoge vrije trap van Ghaly, kwam Feyenoord na een uur toch op gelijke hoogte. Bahia kopte raak, 1-1.

Droomkans

Daarna kregen beide ploegen grote kansen op de overwinning, die het speelse FC Den Bosch het meeste toekwam. Van de Laak miste eerst nog een droomkans voordat hij uit een voorzet van verdediger Snoyl, gehuurd van Feyenoord, prachtig raak schoot, 2-1. Kort daarna trof de Bossche topscorer (zes treffers) opnieuw doel, waarna Olfers, ook al gehuurd van Feyenoord, het feest in Den Bosch compleet maakte, 4-1.