BIEL - Alex Zülle heeft voor de eerste keer in zijn loopbaan de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Zwitserse renner van Team Coast werd derde in de afsluitende individuele tijdrit en zag zijn leidende positie niet meer in gevaar komen.

De ritzege ging na 34,5 kilometer verrassend naar de Duitser Tobias Steinhauser. De renner van Gerolsteiner was zestien seconden sneller dan de Amerikaan Bobby Julich. Beste Nederlander was Marcel Duijn. De Rabo-renner werd negentiende. In het eindklassement ging Zülle de Pool Wadecki en de Fransman Fritsch voor.

"Beste ploeg van de wereld"

Zülle was één keer tweede in de rittenkoers in zijn vaderland: in 1995 moest hij in het eindklassement elf seconden toegeven op de Rus Pavel Tonkov. Omdat zijn ploeg Team Coast geen uitnodiging kreeg voor de Ronde van Frankrijk kon Zülle zich volledig richten op de Ronde van Zwitserland. Dat deed zeer in het Duitse kamp. "Als je onze resultaten bekijkt in de Ronde van Italië, de Ronde van Duitsland en hier in Zwitserland dan zijn we op dit moment de beste ploeg ter wereld", zei teammanager Marcel Wüst. "Maar met dit succes brengt Alex ons wellicht bij de beste zestien teams van de UCI-lijst. Als we daar aan het einde van het seizoen bij horen, hoeven we niet meer te hopen op een wildcard."