LONDEN - Sjeng Schalken heeft voor de vierde keer op rij de derde ronde van Wimbledon bereikt. De Limburgse tennisser ontdeed zich donderdag met 7-6, 6-3, 4-6 en 6-1 van de Amerikaanse 'veteraan' Michael Chang.
Wimbledon

Schalken krijgt in zijn volgende partij dè mogelijkheid om voor het eerst in zijn loopbaan de vierde ronde van een Grandslam-toernooi te bereiken. Hij treft de Amerikaanse qualifier Jeff Morrison. De nummer 98 van de wereld schakelde de als negende gerangschikte Spanjaard Juan Carlos Ferrero uit.

Morrison

Bij winst op Morrison wacht Schalken de winnaar van de partij tussen de Tsjech Vacek en de Roemeen Voinea. Pas in de kwartfinales stuit hij waarschijnlijk op de eerste topper, de Britse hoop op succes, Tim Henman.

"Er zouden hier inderdaad hele mooie dingen kunnen gaan gebeuren", besefte Schalken, nadat hij voor de vierde keer op rij de tweede schifting op Wimbledon overleefde. "Het valt eindelijk eens een keer open aan mijn kant. Als het goed blijft gaan, zit er iets moois in het vat."

Op baan 2, waar Pete Sampras woensdag verrassend verloor, liet Schalken zien dat het met de vorm nog altijd goed zit. De winnaar van Rosmalen moest hard werken tegen Chang, die op 30-jarige leeftijd nog altijd tot het uiterste gaat. Maar Schalken maakte regelmatig ook prachtige punten.

Alleen in de derde set liet de inwoner van Monte Carlo zijn concentratie enigszins verslappen en werd meteen afgestraft door de nog altijd jongste Grandslam-winnaar in de geschiedenis (Roland Garros op 17-jarige leeftijd). In het vierde bedrijf besliste Schalken de partij toch overtuigend met -1.

Laatbloeier

Vlak voor zijn wedstrijd had hij nog even tijd om Morrison op het Center Court voor het eerst aan het werk te zien. De 23-jarige laatbloeier uit Florida is voornamelijk actief in het Challenger-circuit. "Zijn service heeft indruk op me gemaakt. Ik zal vanavond telefonisch nog wat informatie inwinnen bij Martin Verkerk en John van Lottum, die kennen hem ongetwijfeld. Ik ben er in ieder geval klaar voor."

Sluiter betrad donderdag gemotiveerd baan 14 voor zijn partij tegen de Tsjech Stepanek. Zijn enthousiasme verdween echter al snel. Hij kwam geen moment in zijn ritme en moest zijn service regelmatig op 'love' inleveren. "Ik heb geprobeerd te blijven knokken, maar kon er geen moment een vinger achter krijgen", baalde Sluiter. "Ik heb de hele wedstrijd achter de feiten aangelopen. Ik heb ook gezien dat het schema openligt, daarom is deze nederlaag extra zuur."

De voormalige held van de Daviscup heeft zichzelf ten doel gesteld de top vijftig van de wereld te halen. Sluiter erkende dat hij juist wedstrijden als tegen Stepanek moet winnen als hij deze 'mijlpaal' wil bereiken. Met zijn halve finale op Queen's steeg hij naar zijn hoogste positie ooit (72e), maar Sluiter moet na zijn snelle nederlaag in de eerste ronde in Rosmalen en het verlies op Wimbledon terrein inleveren.

"Ik ga zo snel mogelijk terug naar Nederland om op gravel te trainen. Ik wil mijn titel in Scheveningen naar behoren verdedigen. Sluiter komt hier echt wel van terug."

/DOSSIERWimbledon