MILAAN - Jaap Stam mag hopen op een spoedig weerzien met PSV. Zelf voldeed hij dinsdagavond aan de voorwaarde door met AC Milan de broedermoord op Internazionale, na de 2-0 van vorige week al zieltogend, te voltooien. Sjevtsjenko gaf na een halfuur de genadeklap: 1-0.

Die stand moet nog wel worden bevestigd door de tuchtcommssie van de UEFA. Een kwartier voor tijd staakte scheidsrechter Markus Merk de wedstrijd, nadat gefrusteerde supporters van alles en nog wat - ondermeer vuurwerk - op het veld hadden gesmeten.

Vroeg doelpunt

Inter-coach Mancini had het nog wel zo mooi uitgeknobbeld. "Een vroeg doelpunt zet de wedstrijd op z'n kop", oreerde hij hoopvol. Centraal in zijn aanvalsplan stond Adriano, hersteld van een knieblessure. De 23-jarige Braziliaanse spits had er tot dusver al zeven ingeschopt, waaronder drie tegen bekerhouder FC Porto.

Milans aanvoerder Maldini, die inmiddels al een jaar of twintig derbyervaring heeft in San Siro/Giuseppe Meazza, zorgde voor het tegenoffensief door te zeggen dat het zijn verdedigers weinig uitmaakte wie ze in de gaten moesten houden. Stam, Nesta, Cafu en hij zijn immers absolute wereldtop. Daar was geen woord bluf bij.

Vleugelspelers

Mancini was wel consequent. Om Adriano te kunnen bedienen koos hij voor vleugelspelers. Oud-Ajacied Van der Meyde en de Argentijn Kily Gonzalez mochten dus beginnen; ex-Feyenoorder Cruz en de Nigeriaan Martins, het spitsenduo in het eerste duel, belandden op de bank. Na een wat onwennig maar gepassioneerd begin - al drie gele kaarten in de eerste tien minuten - leek de aanpak de juiste voor succes. Maar dan wel tegen een defensie van veel kleiner kaliber. Inter had voor rust meer balbezit, het weinige gevaar moest komen van schoten van afstand.

Zelfverzekerd Milan

Adriano, gedwee aan de leiband bij Stam met Nesta als extra waakhond altijd dicht bij, werd zo dicht op de huid gezeten dat hij het doel van Dida amper te zien kreeg, laat staan er een welgemikte bal op kon afvuren. Het toch al zelfverzekerde Milan, uiteraard met Seedorf op het middenveld, lachte stiekem in het vuistje. En wachtte braaf op de kansen bij een uitval.

Aan een ervan had Sjevtsjenko al genoeg. De trefzekere Oekraïense aanvaller krulde de bal met links buiten bereik van de helemaal uitgestrekte Toldo fraai in de hoek. Een vergelijkbare inzet van Kily Gonzalez even later werd door Dida wel gepakt. Ziedaar, nogmaals het verschil. De Braziliaanse sluitpost, die in negen CL-duels pas drie keer werd gepasseerd, hield voor de zesde keer op rij 'de nul'. Eerder deden dat alleen Van der Sar (Ajax) en Wandzik (Panathinaikos) in het seizoen 1995-1996.

Na rust

Inter probeerde zijn aanhang onder de 80.000 bezoekers natuurlijk nog wel te plezieren na rust. Maar vier doelpunten was ook voor de invallers Martins (voor Adriano), Cruz en Mihajlovic rijkelijk veel gevraagd tegen de 'te grote broer'. Het vuurwerk en de gevaarlijke projectielen richting Dida kwamen van de tribune.

Scheidsrechter Merk onderbrak het duel gedurende twintig minuten. De rust keerde niet terug. Een minuut na de hervatting ging het opnieuw mis en besloot de Duitse arbiter beide teams voorgoed opnieuw naar de kleedkamer te sturen.