ROOSENDAAL - Dolf Roks wordt met onmiddellijke ingang de nieuwe trainer van eredivisieclub RBC Roosendaal. Hij volgt Jan van Dijk op, die dinsdagmorgen werd ontslagen.

De 42-jarige Roks was in de periode 1986-2003 als (jeugd)trainer en technisch directeur werkzaam bij Sparta. Sinds januari 2004 had hij de zaterdagamateurs van Kloetinge onder zijn hoede. Daarnaast was hij oefenmeester bij de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland. Bij RBC zal hij een contract ondertekenen tot medio 2006.

Assistent

Rob Meppelink, die al als manager voetbalzaken op de loonlijst stond, gaat hem de rest van het seizoen assisteren. Hun eerste doel is de Roosendalers (via de nacompetitie) in de eredivisie te houden.

De clubleiding gaf de 48-jarige Van Dijk en diens assistent Erik van der Meer 's ochtends te verstaan geen vertrouwen meer te hebben in een succesvolle samenwerking tussen hen en de spelersgroep. Het trainersduo trad vorig jaar zomer in dienst bij RBC en had een 2-jarige verbintenis. Van der Meer blijft als trainer-coach van Jong RBC Roosendaal nog wel aan.

Ontslag

Met Van Dijk moet het bestuur een financiële afwikkeling vinden voor zijn doorlopende verbintenis. Hij werd voor de tweede keer in zijn trainersloopbaan ontslagen. Bij Roda JC moest de ex-prof van FC Groningen in 2001 al na amper drie maanden vertrekken. Hij is dit seizoen de vierde coach die in de eredivisie het seizoen niet afmaakt. Eerder namen Johan Neeskens (NEC), Ronald Koeman (Ajax) en Henk Wisman (FC Den Bosch) vroegtijdig afscheid.

Zestiende plaats

RBC Roosendaal staat in de eredivisie op de zestiende plaats, met twintig punten uit 28 duels. De Brabantse ploeg heeft een vrijwel onoverbrugbare achterstand van tien punten op de veilige vijftiende plaats. De voorsprong op de hekkensluiter (FC Den Bosch), die rechtstreeks degradeert, bedraagt acht punten. RBC Roosendaal moet via de onvermijdelijke nacompetitie de kostbare positie op het hoogste niveau veiligstellen.

Blessures

Mede door een golf van blessures beleeft RBC Roosendaal een moeizaam seizoen. Daarom kon Van Dijk weinig begrip opbrengen voor zijn ontslag. Volgens hem hebben bestuursleden noch de technisch manager ooit tekst en uitleg aan hem gevraagd over zijn beleid. Bovendien vindt Van Dijk het vreemd dat de clubleiding tijdens de winterstop nog volledig het vertrouwen in hem uitsprak.