EINDHOVEN - Onbewust was trainer Guus Hiddink de laatste dagen soms met zijn gedachten bij dat mooie seizoen 1987/1988. Net als nu verraste PSV toen onder zijn leiding met een relatief onbekende ploeg in de meest prestigieuze clubcompetitie van Europa. Via Galatasaray, Rapid Wien, Bordeaux, het grote Real Madrid en uiteindelijk Benfica won de Eindhovense club de mooiste prijs uit de clubgeschiedenis.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Toeval of niet, tijdens de laatste persconferentie voor de tweede ontmoeting met Olympique Lyon in de kwartfinale van de Champions League moest Hiddink opnieuw denken aan het door niemand verwachte succes in 1988. De muur van de perszaal was behangen met een enorme foto van de juichende succesploeg. Een dolgelukkige Nielsen, Koeman, Vanenburg, Gerets, Van Breukelen, Heintze Gillhaus en Jansen poseerden met de zojuist veroverde beker.

Alsof dat niet genoeg was, werd Hiddink in de perszaal vergezeld door Addick Koot. De oud-speler trad op als tolk voor de Franse journalisten. "Maar hij maakte toen natuurlijk ook een belangrijk doelpunt tijdens de thuiswedstrijd in de eerste ronde tegen Galatasaray. Mede daardoor overleefden we de uitwedstrijd in Istanboel", wist Hiddink nog.

Geen favoriet

Met de wetenschap dat PSV zich eerst nog moet kwalificeren voor de halve finale voor de Champions League ziet Hiddink wel overeenkomsten tussen en huidige PSV en de ploeg van zeventien jaar geleden. "Ook toen waren we absoluut geen favoriet. We waren een onbekende ploeg met veel jonge honden. De sfeer was ook toen enorm goed. Iedereen ging voor elkaar door het vuur en dat leidde uiteindelijk tot winst van de Europa Cup 1."

"We wonnen zelfs van Real Madrid, op dat moment met afstand de beste ploeg van Europa. Wie kan zich dat rolletje van Linskens niet meer herinneren? Nou, Leo Beenhakker in ieder geval wel. Ik dol hem er nu nog wel eens mee. Wat had die toen een goede spelers bij Real Madrid. Gelukkig is het nog goed gekomen met hem. Eerst technisch adviseur van De Graafschap, toch de allermooiste club. En nu weer bondscoach in Trinidad."

Teamspirit

"Ook nu moet PSV het hebben van een hele goede teamspirit", weet Hiddink. "Je ziet hoeveel er wordt gelachen. Ook door alle nieuwe jongens. Het is een hechte groep. Iedereen heeft zijn plaatsje gevonden. Het klinkt misschien raar, maar eigenlijk gaat het tot nu toe beter dan in 1988. We winnen tot dusver veel overtuigender. Al hadden we toen in iedere linie wel een speler met heel veel ervaring."

"Ik heb toen ook als coach geleerd dat niets onmogelijk is. Mochten we Lyon verslaan, en dat zal heel moeilijk worden, dan zijn we zelfs tegen een club als AC Milan niet kansloos. Dat zag je toen wel tegen Real Madrid. Wie had toen gedacht dat wij wonnen. Een ding zal ik niet meer doen. Ik zag laatst nog beelden van mij. Ik had toen nog een snor. Die zou ik nu niet meer laten groeien. Nee, dat is voorbij. Verder teken ik voor een herhaling van 1988."