Anish Giri is in de zevende ronde van Tata Steel Chess opnieuw niet verder gekomen dan een remise. De Nederlandse grootmeester deelde zaterdag in Wijk aan Zee het punt met de Amerikaanse titelverdediger Wesley So.

Giri had met de zwarte stukken een tijdje de betere stelling in handen, maar hij moest na veertig zetten weer genoegen nemen met remise.

De 23-jarige Giri wil dolgraag de opvolger worden van Jan Timman, in 1985 de laatste Nederlandse winnaar van het prestigieuze schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Giri begon met twee zeges, maar speelde daarna vijf keer op rij remise. Hij zag zaterdag zijn achterstand op de verrassende koploper Sjachriar Mamedjarov oplopen tot 1 punt.

5 1/2 punt

De Azerbeidzjaan boekte weer een overwinning, op het Chinese wonderkind Wei Yi, en staat na zeven rondes op 5 1/2 punt.

Giri heeft net als So, de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen en de Rus Vladimir Kramnik een punt minder. Kramnik versloeg zaterdag de Indiër Viswanathan Anand, Carlsen klopte de Chinese Hou Yifan, de enige vrouw in het internationale topveld.

Giri zit zondag aan het bord tegenover koploper Mamedjarov. Hij kan dan proberen weer naast de leidende Azeri te komen.

"Wat hij momenteel laat zien, is buitenaards", zei Giri. "Hij is 'on fire'. Maar ik speel met de witte stukken en volgens mij heeft hij geen waterdichte opening. We gaan dus een interessante partij krijgen.''