SEOUL - De Italiaan Pierluigi Collina is donderdag aangewezen als scheidsrechter voor de finale tussen Duitsland en Brazilië. Hij wordt zondag in Yokohama geassisteerd door drie Europeanen. Langs de lijnen staan de Zweed Lindberg en de Engelsman Sharp. Vierde man is de Schot Dallas.

Het duel om de derde plaats tussen Zuid-Korea en Turkije, zaterdag in Daegu, wordt geleid door Saad Mane uit Koeweit. Ali Al Traifi (Saudi-Arabië) en Hector Vergara (Canada) fungeren als assistent-scheidsrechters.

Collina is een verklaard tegenstander van de 'schwalbe'. Hij zou technologische ondersteuning willen om de fopduik te kunnen bestrijden. Hij hoopt in zijn loopbaan nog eens video-opnamen uit verschillende hoeken te kunnen gebruiken om te kunnen vaststellen of er sprake is van een overtreding of niet. "Simuleren is een van de ergste dingen in het voetbal. Schwalbes zijn kankergezwellen."

In dit WK leidde Collina de beladen groepswedstrijd tussen Engeland en Argentinië. Engeland won door een strafschop van Beckham. De beslissing van de Italiaanse leidsman was onbetwist. Hij stond uitstekend in positie om de overtreding te kunnen waarnemen.

Zijn staat van dienst is groot. In 1996 leidde hij de finale van het olympisch voetbaltoernooi in Atlanta. In het vorige WK in Frankrijk stuurde hij tijdens Nederland - België Patrick Kluivert voortijdig naar de kleedkamer na een botsing met Lorenzo Staelens. Tijdens de eerste wedstrijd van EURO 2000 kende hij Nederland een beslissende strafschop toe tegen Tsjechië. Frank de Boer scoorde vanaf de stip. Collina leidde in april nog de kwartfinale van de UEFA-beker tussen Feyenoord en PSV uitstekend.

Autoriteit

In het veld is Collina een autoriteit. Hij schreeuwt nooit en discussieert ook niet met protesterende spelers. Hij kijkt ze wel net zo lang in de ogen tot ze zich neerleggen bij zijn beslissing. De FIFA riep hem dit jaar voor de vierde keer uit tot beste scheidsrechter van het jaar. Hij is daarmee co-recordhouder, met de Hongaar Sandor Puhl.

Ongelukje

Pierluigi Collina begon door een ongelukje aan de arbitrage. Hij raakte geblesseerd tijdens de training van zijn jeugdteam en floot daarna een paar partijtjes. Hij kreeg er lol in en ging verder als scheidsrechter.

Wegens zijn kale hoofd, door een stofwisselingsziekte, kreeg hij al direct de bijnaam 'Kojak'. Op 15 december 1991 leidde hij zijn eerste wedstrijd in de Serie A en was hij snel de beste van het land. Zijn eerste interland was op 24 april 1996 Nederland - Duitsland.

Zelfs in Groot-Brittannië, waar men een voorkeur voor eigen scheidsrechters heeft, geniet Collina hoog aanzien. Zeker na de finale van de Champions League waarin Manchester United in de laatste minuten een achterstand tegen Bayern München omboog naar een overwinning met 2-1 en ook na de WK-kwalificatiewedstrijd Duitsland - Engeland 1-5. De Engelse bondscoach Sven-Goran Eriksson loofde hem met de woorden: "Collina is een garantie."

In het bijna afgelopen WK was er heel veel disscussie over de arbitrage, maar de FIFA kan op beide oren slapen na de aanwijzing van Pierluigi Collina voor de finale. Het is niet te verwachten dat er na de eindstrijd discussie over de arbitrage zal zijn.