AMSTERDAM - De Swim Cup in Amsterdam heeft een behoorlijke uitbreiding van de WK-ploeg opgeleverd. Mark Veens, Bas van Velthoven en Haike van Stralen stelden voor Nederland een startbewijs op de estafettes 4x100 en 4x200 meter vrije slag veilig.

Tot individuele limieten kon de wedstrijd in het Sloterparkbad niet inspireren. De meeste zwemmers hebben hun piek gelegd bij de nationale titelstrijd over anderhalve week.

Forse sprong

"Ik hoop dat er nog wat mensen bij zullen komen", keek topsportcoördinator Andre Cats vooruit. "Maar de meesten zullen dan toch wel een forse sprong moeten maken. Het is in ieder geval mooi dat die twee estafettes binnen zijn."

De snelle kwalificatie van de mannenploeg is opmerkelijk. Vorig jaar kostte het de zwemmers de grootste moeite aan de olympische limiet voor de estafette te voldoen. Johan Kenkhuis pakte toen bij de Nederlandse kampioenschappen de laatste kans en voorkwam een blamage voor de Nederlandse ploeg, die uiteindelijk in Athene met een zilveren plak verbaasde.

Opgelucht

Oranje heeft nu zelfs de weelde van vijf startgerechtigden. Pieter van den Hoogenband, Mitja Zastrow en Stefan Oosting doken al eerder onder de vereiste tijd van 50,54. Veens en Van Velthoven voegden zich daar zondagochtend in de series bij. Veens was opgelucht dat hij zich toch weer van een WK-start heeft verzekerd.

De Limburger moest bij de Spelen in Athene in de olympische finale op de 4x100 vrij plaats moest maken voor Van den Hoogenband. Hij hoopt in Montreal op een herkansing.

"Eigenlijk had ik voor de WK ingezet op een individuele limiet op de 50 vrij. In Eindhoven was ik er helemaal klaar voor, maar ik had me vergist in de tijd en kwam een uur te laat. Weg kans. Daarna kreeg ik last van enorme vermoeidheid. Ik heb alles laten controleren, maar gelukkig gingen de laatste dagen weer beter. Ik ben echt blij dat ik nu weer naar het WK kan."

Nieuwe garde

Veens noemde ook de kwalificatie van Van Velthoven belangrijk. Nederland heeft na het afhaken van Klaas Erik Zwering en Kenhuis (tijdelijk) een nieuwe garde nodig. "De jonge jongens moeten sprongen maken als we bij de wereldtop willen blijven. Wij hebben ook niet het eeuwige leven."

De 20-jarige Van Velthoven maakt sinds dit seizoen deel uit van de formatie van coach Fedor Hes. De uitbreiding van zijn trainingsuren van twaalf naar 25 à 30 per week werpt zijn vruchten af. "In het begin moest mijn lichaam wennen aan de inspanningen, maar de progressie wordt nu duidelijk zichtbaar. Het is geweldig dat dit resulteert in mijn eerste WK-limiet."

Zinkend schip

Al voor de Spelen klopte de zwemmer van het Leidse Zijl-LGB aan bij Top Zwemmen Amsterdam. Van Velthoven wilde zijn zwemcarrière naar een hoger plan tillen. Na het ontslag van Hes bij TZA ging hij ondanks de onzekere situatie met de trainer mee. "Ik was wel even bang dat ik in een zinkend schip was gestapt, maar de band tussen de zwemmers was zo goed. Ik heb ook bewust voor Fedor gekozen. Ik wilde daarom bij hem blijven."

Na zijn succes in de series kwam Van Velthoven in de finale van de 100 vrij met 50,94 tekort tegen Gijs Damen. Met zijn winnende tijd van 50,74 bleef de trainingsmaat van Van den Hoogenband echter boven de estafettelimiet. "Ik weet niet of het nog wel zinvol is om de NK te zwemmen", zuchtte Damen. "Ik heb nu al twee wedstrijden gepiekt, maar ga niet harder."

Haike van Stralen kwalificeerde zich wel in stijl met een winnende tijd op de 200 vrij van 2.01,89. Ze voegde hier hiermee bij Marleen Veldhuis, Inge Dekker en Celina Lemmen. Veldhuis en Dekker kwamen zondag op het nummer niet in actie. Veldhuis richtte zich in Amsterdam voor de afwisseling op de vlinderslag. Dekker deed het na een week griep rustig aan na de zeges zaterdag op de 100 vrij en 50 vlinder.