RIJSWIJK - De strijd om de tweede plaats in de eredivisie lijkt weer open. Ajax versloeg zondag in een spectaculair duel AZ (4-2) en naderde de runner-up tot op een punt. Wel hebben de Alkmaarders nog een wedstrijd extra te gaan. Feyenoord, dat NAC versloeg (2-0), heeft evenveel verliespunten als Ajax.

Om de verdere Europese plaatsen speelt zich daaronder een strijd af tussen FC Twente, Vitesse en Heerenveen. Twente, sinds de winterstop zonder nederlaag, maakte de grootste stap door in Heerenveen te winnen (2-1). Vitesse kwam in een tegenvallende derby bij NEC niet verder dan 1-1.

Kansen

FC Twente liep door twee keer Culina uit tot 2-0. Met een mooie vrije trap bracht Yildirim de spanning terug. Nadat ook nog eens de Twentse aanvaller Touma in de 72e minuut met twee geel kon vertrekken, kwam de Enschedese formatie van coach Coolen aan het wankelen. Het Heerenveense offensief leidde echter slechts tot kansen, niet tot de gelijkmaker.

PSV liep verder weg van AZ, maar over de aanstaande titel van de Eindhovenaren twijfelt eigenlijk niemand meer. Nogal plichtmatig, tussen twee verplichtingen in de Champions League door, versloeg Hiddinks formatie zaterdag op eigen veld FC Den Bosch, de vrijwel zekere aanstaande degradant (3-0). Trefzeker waren Cocu, Bouma en Van Bommel.

Ongetwijfeld zijn RBC (verlies bij FC Groningen/3-0) en De Graafschap (vrijdag al onderuit bij ADO Den Haag/2-0) de deelnemers aan de nacompetitie.

Beste prestatie

Ajax leverde zijn beste prestatie tot nu toe onder Blind, die onlangs Koeman opvolgde als coach. Na de openingstreffer van De Jong maakte AZ via Nelisse nog wel gelijk, daarna namen de Amsterdammers via De Jong, Sneijder en Pienaar ruim afstand. Sektioui zorgde nog voor 4-2, dezelfde cijfers waarmee AZ vorige week bij Feyenoord verloor.

Feyenoord boekte zijn achtste opeenvolgende zege in de competitie. Voor het elftal van Gullit scoorden Kalou en Ono. Bij RKC - Roda stond niet zo gek veel meer op het spel. De Waalwijkers wonnen (1-0) door een doelpunt van Oost.