JEREZ DE LA FRONTERA - Waar normaal gesproken een staande ovatie op zijn plaats is, kreeg motorracer Valentino Rossi na zijn GP-zege in Jerez een fluitconcert. De 127.000 toeschouwers waren woedend op de Italiaan, omdat hij in de laatste ronde thuisrijder Sete Gibernau een zet had gegeven, waardoor de Spanjaard de overwinning moest laten aan Rossi.

Beide kemphanen waren de laatste twee ronden van de race in de MotoGp-klasse in een fel gevecht verwikkeld. Zodra Gibernau de koppositie had overgenomen van zijn rivaal, zette Rossi de gashendel nog iets verder open om zodoende de Catalaan weer in te halen.

Met nog één bocht te gaan leek de leidende Gibernau verzekerd van de overwinning. Rossi kneep zijn remmen echter zo laat in dat hij zij-aan-zij met de Spanjaard kwam. Beide voertuigen raakten elkaar, waardoor Gibernau in het grind schoof en kansloos voor de zege was. Omdat Rossi zijn evenwicht behield, werd hij enkele honderden meters verderop afgevlagd als winnaar.

Furieuze fans

De Yamaha-coureur kreeg als dank een hels fluitconcert van de furieuze fans. Maar daarvan was hij niet onder de indruk. "Natuurlijk zal Gibernau boos zijn", zei vijfvoudig wereldkampioen Rossi. "Maar dit hoort bij racen. Het was een heel snelle en spannende wedstrijd. Gibernau reed geweldig. Bij mijn laatste aanval maakte ik een fout waardoor we elkaar raakten. Tja, dat hoort erbij. Er zijn nog zestien races te gaan en het zal een zwaar gevecht worden."

Het slachtoffer in kwestie wilde niet over het incident praten. Gibernau wreef met een pijnlijk gezicht over zijn gekwetste schouder en zei slechts dat "Rossi een goede race reed" en hij "de volgende keer meer zijn best zal doen".

Eerder op dag hadden de Spanjaarden wel reden tot juichen toen Dani Pedrosa voor eigen publiek zegevierde. De Honda-rijder, titelverdediger in de 250cc-klasse, leidde op het circuit van Jerez de la Frontera van start tot finish. De Argentijn Sebastian Porto eindigde als tweede, voor Alex de Angelis uit San Marino.

Raymond Schouten eindigde in de 125cc-klasse als 23e. De zege ging in die categorie naar de Italiaan Marco Simoncelli. De rijder van Aprilia bleef in de eerste GP van het seizoen zijn concurrenten Mika Kallio (Finland) en Fabrizio Lai (Italië) voor.