WAALWIJK - RKC Waalwijk heeft zondag een flinke sprong op de ranglijst gemaakt. Dankzij een zege van 1-0 op Roda JC rukt de ploeg uit Waalwijk op naar de achtste plaats. Door de nederlaag kan Roda JC de mogelijkheid op plaatsing voor het UEFA Cup-toernooi vergeten.

Halverwege de tweede helft was Oost verantwoordelijk voor de zege na goed doorzetten van de mee naar voren gekomen Greene (1-0). RKC mocht zich de gelukkigste ploeg noemen, omdat Roda JC vooral in de eerste helft de beste kansen kreeg.

Koeman

''We zijn aan een zeer goed seizoen bezig'' , kon RKC-trainer Koeman met enige trots vaststellen. ''Ik moet mijn ploeg de complimenten maken, want Roda JC is toch een team met gevaarlijke spitsen. Het was dan ook een moeilijke wedstrijd. De ploeg die het eerst scoorde, zou de wedstrijd winnen. Dat waren wij gelukkig.''

Roda JC, dat belangstelling heeft voor Van Gessel, die bij FC Groningen geen nieuwe verbintenis heeft aangeboden gekregen, was voor rust de gevaarlijkste ploeg, ondanks een langdurig overwicht van RKC. De Waalwijkers kwamen echter niet verder dan wat afstandsschoten van Fuchs, die doelman Kujovic slechts een keer tot een serieuze redding noopte met een schuiver.

Cissé

Roda-spits Cissé was evenwel het dichtst bij de openingstreffer, maar zijn te zachte inzet werd gekeerd door doelman Sinouh. Zoals de RKC-doelman even later een kopbal van Kah zag over gaan en een poging van Kone in het zijnet zag verdwijnen.

Ook in de tweede helft kreeg Roda JC de betere kansen. Kone verzuimde evenwel tot twee keer toe de score te openen, ook door goed ingrijpen van de uitblinkende Greene.

De door veel clubs begeerde verdediger maakte in de 67e minuut dankbaar gebruik van de matige Cissé, waardoor Oost de winnende treffer kon inschieten. ''Cissé, '' ergerde Roda JC-trainer Vloet later, ''had de bal de tribune in moeten trappen''.

NEC en Vitesse in Evenwicht

Voor het eerst in zeven seizoenen heeft Vitesse een punt overgehouden aan de uitwedstrijd bij streekgenoot NEC. Na zes achtereenvolgende nederlagen voor de Arnhemmers, eindigde het duel in de Goffert zondag in 1-1.

Ook al doorbrak Vitesse daarmee een negatieve reeks, veel schiet de ploeg niet op met het punt. Een overwinning was, met het oog op het bereiken van Europees voetbal, welkom geweest. FC Twente (45 punten), Vitesse (ook 45 punten) en SC Heerenveen (44 punten) lijken het tot het einde van de competitie spannend te maken.

''We hebben welgeteld een kwartier goed gespeeld'', vond Vitesse-trainer Sturing. ,,En dat waren de eerste vijftien minuten. Dat is veel te weinig voor Vitesse. Daarom kan ik wel leven met een gelijkspel.'' Collega Lok sloot zich daarbij aan. ''Pas na de 0-1 speelden we met meer druk naar voren. Daar had Vitesse het moeilijk mee. Ook kregen we veel steun van het publiek, maar dat is altijd zo in wedstrijden tegen de rivaal uit Arnhem. ''

Rivaliteit

Die rivaliteit is eigenlijk pas ontstaan halverwege de jaren negentig. Vitesse promoveerde in het seizoen 1989-1990 naar de eredivisie. Onder leiding van voorzitter Karel Aalbers groeide de Arnhemse club uit tot een stabiele subtopper met af en toe zelfs een uitschieter naar boven. NEC was voorbij gestreefd en mocht zich opeens niet meer de nummer 1 van Gelderland noemen.

Vooral de laatste jaren zijn de derby's tussen NEC en Vitesse beladen. Zondag was de sfeer in de uitverkochte Goffert opnieuw gespannen. Vitesse begon uitstekend aan de wedstrijd. Na zes minuten maakte Amoah al de openingstreffer, na een voorzet van Jansen. Vitesse verzuimde in die fase door te drukken, waarna het duel na een kwartier kantelde. NEC nam de regie over en kwam na een ruim half uur verdiend op gelijke hoogte door Niedzielan. Na rust maakte het bij vlagen aardige voetbal plaats voor strijd. Gescoord werd er niet meer.

Jansen

Speciaal was de wedstrijd vooral voor de in Nijmegen geboren en ook nog steeds woonachtige Vitesse-speler Michael Jansen. ''Gelukkig heb ik de afgelopen week geen narigheid meegemaakt'', zei hij na afloop. ''Ik kon gewoon door Nijmegen lopen. Mensen roepen wel eens wat, maar dat is leuk bedoeld. Ik wil elke week wel deze derby spelen. De sfeer op en rond het veld zijn niet te vergelijken met andere wedstrijden.''