ROTTERDAM - Jimmy Muindi heeft de jubileumeditie van de Fortis Marathon van Rotterdam gewonnen. De 31-jarige Keniaan zegevierde zondag op de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter in de officieuze tijd van 2 uur, 7 minuten en 49 seconden. Hij hield na een demarrage in de slotfase zijn op de marathon debuterende landgenoot Jackson Koech (2.08.01) net achter zich.

De gedoodverfde favoriet Felix Limo, die vorig jaar zegevierde in het parkoersrecord van 2.06.14, eindigde zondag als derde. Hij moest enkele kilometers voor het einde Muindi en Koech laten gaan.


Winnaar in actie, foto: Willem Maat

Kamiel Maase heeft zich verzekerd van de Nederlandse marathontitel. Maase finishte in (officieus) 2.12.50. Hij werd daarmee elfde. Jeroen van Damme eindigde op bijna een minuut als tweede Nederlander. Hij was in de wedstrijd veertiende. Greg van Hest bereikte als derde Nederlander de finishlijn: 2.20.34.

Rotterdam hoopte zondag bij de 25e aflevering op een toptijd, mogelijk zelfs een wereldrecord. De omstandigheden daarvoor waren echter te slecht. De lopers kregen te maken met veel regen. Vooral tussen de 20 en 25 kilometer liep het verval bij de toppers snel op.