GRONINGEN - RBC Roosendaal baant zich strompelend en struikelend een weg naar het einde van de competitie. Na de nederlaag vorige week bij mededegradatiekandidaat FC Den Bosch (2-1) morsten de Brabanders zaterdagavond opnieuw drie punten in een uitduel. Deze keer was FC Groningen te sterk: 3-0. Voor Groningen scoorde Seedorf twee keer.

Het minst slechte spel in de eerste helft kwam van de thuisclub. De ploeg van trainer Jans combineerde makkelijker en doelgerichter dan RBC, dat een onsamenhangende indruk maakte. Eigenlijk was dat ook geen wonder.

Sleutelen

Coach Van Dijk had veel moeten sleutelen om een fatsoenlijke opstelling op de been te krijgen. Er ontbraken maar liefst vijf basisspelers. Molenaar meldde zich als laatste in de ziekenboeg. De verdediger scheurde vrijdag tijdens het trainingskamp in Drenthe zijn enkelbanden en is zeker zes weken uitgeschakeld. Naast Molenaar waren ook Hakanson, Aerts en Ikedia absent door blessures.

Verder kon Van Dijk niet beschikken over de geschorste Rodriquez. Illustratief waren de talrijke foute passes op het middenveld van Smolders en Oliseh. Groningen strafte dat in de zestiende minuut af. Seedorf profiteerde en forceerde via RBC-verdediger Lammens de openingstreffer. De Brabanders raakten vervolgens de hele wedstrijd in een vacuüm. Er kon geen enkele aanval worden opgezet.

Trainingskamp

Groningen daarentegen deed dat wel. Alleen liet de afronding steeds te wensen over, al was Van Gessel met een kopbal op de lat dichtbij de tweede treffer. Van Dijk, ooit trainer bij Groningen, had speciaal voor de wedstrijd tegen zijn oude club een driedaagse trainingskamp in Drenthe belegd. Hij wilde zijn spelers oppeppen met boswandelingen, klootschieten en huifkartochten. "In sommige wedstrijden knokten we voor de punten, maar tegen Den Bosch lieten we het zitten. Ik wilde de spelersgroep bij elkaar om iedereen erop te wijzen dat we hard moeten werken voor lijfsbehoud in de eredivisie."

De spelers van RBC bleven echter machteloosheid uitstralen. Ver in de tweede helft bracht invaller Fledderus de verlossende 2-0 op het scorebord en Seedorf tekende korte tijd later voor de 3-0.

Twente gaat maar door

De opmars van FC Twente in de eredivisie wordt met de week indrukwekkender. De ploeg van trainer Coolen is na de winst zaterdagavond bij SC Heerenveen (2-1) een grote kanshebber op Europees voetbal.

Die plaats in de subtop leek bij de winterstop met slechts achttien punten uit zeventien duels heel ver weg. Zelfs met tien man (rood voor Touma in de 72e minuut), slaagde Twente er tegen de Friezen in om de voorsprong vast te houden. Heerenveen had in blessuretijd via Väyrynen, Seip en Hansson nog kansen op de gelijkmaker, maar gezien het fantasieloze spel daarvoor zou een punt te veel zijn geweest.

Verdiende overwinning

"We waren zeker wat gelukkig in de slotfase, maar het was wel een verdiende overwinning. We hebben een hechte en goede groep, die Europees voetbal kan grijpen", stelde Coolen tevreden vast. De cijfers in het voordeel van Twente zeggen alles over de huidige vorm. De ploeg behield tegen Heerenveen, een belangrijke concurrent voor UEFA-bekervoetbal, zijn ongeslagen status sinds de winterstop. Vooral de verrichtingen in uitduels vallen op: vijf overwinningen, onder meer bij Ajax (2-1) en een gelijkspel.

Groot zelfvertrouwen

Het zelfvertrouwen bij de Tukkers is op dit moment dan ook groot. Twente miste tegen Heerenveen maar liefst drie verdedigers door schorsingen (Majstorovic, Heubach en Ouedraogo), maar dat gemis viel in het Abe Lenstra-stadion nauwelijks op. Coolen posteerde Niemeyer en Fafiani achterin en dat pakte goed uit. Zeker voor rust was de aanval van Heerenveen machteloos.

Twente verloor op de hectische slotminuten na geen moment de controle op de wedstrijd. De ploeg wachtte geduldig op Fries balverlies en kwam er dan snel uit. Zo'n uitbraak leidde in de 38e minuut tot de 1-0. Schuurman stuurde Culina weg, die eerst doelman Vandenbussche omspeelde en vervolgens de bal beheerst in het doel schoot.

Doelpunten

Een kwartier na rust maakte Culina na weer een fraaie uitbraak de 2-0. Via een vrije trap van Yildirim kwam Heerenveen binnen twee minuten op 1-2, maar die treffer schudde niemand wakker. De Friezen konden ook niet profiteren van de rode kaart van Touma. De aanvaller kreeg eerst geel van arbiter Luinge wegens een overtreding, daarna een tweede wegens het wegtrappen van de bal.