AMSTERDAM - Inge Dekker blijft zichzelf verbazen. Zelfs na een week griep zette de Friese zwemster zaterdag bij de openingsdag van de Swim Cup in Amsterdam uitstekende tijden neer. "Hieruit blijkt wel dat het met de vorm goed zit", sprak de uitblinkster van vorige maand in Eindhoven na haar zeges op de 100 vrij (56,08) en 50 vlinder (27,12). "Zelfs na een week niet trainen zijn de tijden gewoon goed. Dat geeft vertrouwen."

Dekker pakte op het koningsnummer de winst bij afwezigheid van Marleen Veldhuis. De snelste Nederlandse op deze afstand achter Inge de Bruijn maakte zaterdag voor de afwisseling een uitstapje naar de 200 vlinder. Ze won afgetekend in een tijd van 2.15,24, ruim drie seconden boven het Nederlands record dat al sinds 1988 op naam staat van Conny van Bentum. "Die 100 vrij heb ik na de wedstrijden in Antwerpen, Eindhoven en Cadiz wel even gezien", legde Veldhuis uit. "Deze wedstrijd is een mooie gelegenheid om een keer wat anders te doen."

Griep

Veldhuis heeft voor de 100 vrij al een WK-start op zak. Dekker had zich in Amsterdam ook op dit nummer willen kwalificeren, maar door haar ziekte was ze daar niet toe in staat. "Die griep heeft mijn plannen wel een beetje in de war gestuurd, maar gelukkig is over twee weken het NK nog. Daar ga ik er echt voor." Dekker is wel al verzekerd van een WK-start op de 50 en 100 vlinder en beschouwt de 100 vrij vooral als een mooi extraatje.

Lange afstanden

Trainer Dick Bergsma heeft er vertrouwen in dat Dekker zich ook op deze afstand zal kwalificeren. De 67-jarige coach staat niet echt te kijken van de enorme progressie van zijn pupil. Volgens hem is Dekker altijd ten onrechte gezien als de 'dame van de korte afstanden'. "Ik heb haar meer langere afstanden en duur laten trainen. Die investeringen komen er nu uit, dat heeft tijd nodig gehad. Haar herstelvermogen is goed en dat zien je nu terug op de 100 meters."

Chemie

Dekker noemt de chemie met haar coach het geheim van het succes. Bergsma voert dit terug op zijn rustige aard en zijn jarenlange ervaring. "Als het op de training even een paar tiende minder gaat, komt het morgen wel weer. Ik maak me niet zo snel druk. Vrouwen zijn eigenlijk kleine zelfstandigen die hun eigen zaakjes willen doen. In tegenstelling tot mannen moet je ze veel minder aansturen. Die aanpak ligt Inge ook goed."

Dekker beperkte haar optreden bij de Swim Cup tot zaterdag. Na die week griep wil ze het een beetje rustig aan doen. "Het heeft er toch wel ingehakt. Ik zou morgen op de 200 vrij starten, maar de estafettelimiet heb ik voor die afstand al. Ik kan daarom de zondag wel missen."

Chantal Groot

Chantal Groot zorgde met haar tijd van 56,19 voor de enige WK-limiet op de openingsdag van de Swim Cup. De zwemster kwalificeerde zich na Veldhuis en Dekker als derde voor de estafette 4x100 vrij. De Nederlandse ploeg heeft nog een zwemster onder de 56,51 nodig om op deze afstand een kwartet te kunnen afvaardigen.