VILLARREAL - Met een knappe overwinning op het schier onverslaanbare Villarreal (2-1) heeft AZ zich in een kansrijke positie gemanoeuvreerd om de halve finale van de UEFA-beker te behalen. De zege van de ploeg kwam voor een groot deel op het conto van doelman Henk Timmer.

De sluitpost stopte opnieuw een penalty op een psychologisch belangrijk moment. Bij de stand van 1-1 plukte Timmer een strafschop van Riquelme klemvast uit de linker benedenhoek. Trainer Co Adriaanse was na afloop vol lof over zijn keeper.

"Die redding was mentaal erg belangrijk voor het team. Als je voor rust op een achterstand van 2-1 komt, kan dat een mentale dreun zijn. Nu deel je juist een tik uit. In dat opzicht was zijn optreden een breekpunt in de wedstrijd."

Aardig

De keeper zelf reageerde met een understatement: "Het ging wel weer aardig", grapte de reservesluitpost van Oranje. "Maar we hebben het vooral als team erg goed gedaan. Dat ik dan zelf die penalty pak is heel mooi." Het was voor Timmer niet de eerste keer dat hij een strafschop stopte dit seizoen. In de vorige ronde van de UEFA-beker hield hij in het uitduel tegen Sjachtar Donetsk ook al een penalty tegen.

Geen geheim

"Ik heb geen geheim", aldus Timmer. "Ik wacht gewoon heel lang en wacht tot de speler een beslissing moet nemen. Van Riquelme wist ik dat hij geen vaste hoek heeft en ze eigenlijk overal wel eens schiet. Dan moet je wachten op het juiste moment. En dan pak je 'm."

AZ stond op het moment van de elfmetertrap op 1-1. Al na 11e minuut maakte Landzaat, na een mooie aanval van de Noord-Hollanders, de openingstreffer. Op aangeven van Nelisse schoot hij de bal met een bekeken schuiver langs doelman Reina. Twee minuten later maakte Villarreal alweer gelijk. Uitblinker Riquelme was het eindstation na vloeiend samenspel en schoot de bal, onbereikbaar voor Timmer binnen.

Gevoel

Timmer vertelde na afloop al dat hij na rust een tweede goal van AZ verwachtte. "Ik ging de kleedkamer in met het gevoel dat we nogmaals konden scoren. Dat heb ik ook gezegd: 'we kunnen hier winnen. We hebben een goed team, dus laten we laten zien dat we hier niets onderdoen voor Villarreal.' Dat dat is gelukt is een compliment waard."

De doelman is de enige in de selectie van de Alkmaarse ploeg die al eens een grote prijs won. Als reservedoelman van Feyenoord won hij in 2002 de UEFA-beker. "Maar er zijn maar weinig overeenkomsten met dat elftal. Feyenoord was afhankelijk van Pierre van Hooijdonk. Die schoot ze er vanuit alle posities in. Dat hebben wij niet. Bij ons kan iedereen de goals maken. Maar ik weet wel hoe het voelt om te winnen. Ik heb thuis al zo'n medaille hangen."

Het zicht op de halve finale van de UEFA-beker kreeg in de tweede helft een helderder aanblik. In de 74e minuut maakte Nelisse de 2-1. Met de overwinning ontdeed de ploeg zich meteen van de geluiden dat het elftal moe zou zijn. Na de 4-2 nederlaag tegen Feyenoord van dit weekeinde doken die verhalen op. "We waren er daardoor ook wel op gebrand op hier te winnen", zei Timmer na afloop. "We willen meedoen om alle prijzen, dan moet je ook zorgen dat je dat fysiek aankan."

Halve finale lonkt

Voorzichtig keken spelers en trainer Co Adriaanse na de wedstrijd vooruit. Met de uitzege op Villarreal lonkt de halve finale van de UEFA-beker. Mocht AZ er in slagen die voorsprong in het thuisduel van volgende week overeind te houden, wacht Newcastle United of Sporting Portugal. Adriaanse gaf lachend aan dat hij het liefst tegen Newcastle speelt.

"In Lissabon is ook de finale en we willen liever niet twee keer naar Portugal. Dan kunnen we beter ook nog een wedstrijdje in Engeland meepikken."