VILLARREAL - Met een knappe, ietwat geflatteerde, uitzege op Villarreal (2-1) heeft AZ zich donderdagavond een goede uitgangspositie verworven om de halve finale van de UEFA-beker te halen.

De ploeg van trainer Co Adriaanse beleefde een zware avond in stadion El Madrigal, maar haalde optimaal rendement uit zijn scoringskansen. Erg knap bovendien, omdat de Spanjaarden daardoor pas voor de tweede keer in 23 Europese duels verloren.

Fit

AZ paste zich voor het belangrijke kwartfinaleduel in de UEFA-beker aan tegenstander Villarreal aan. Deels noodgedwongen omdat Joris Mathijsen toch niet fit genoeg bleek om te kunnen spelen.

De verdediger kampt al het hele seizoen met een vervelende knieblessure, die de afgelopen weken verergerde. Met man en macht werd gewerkt aan zijn herstel, maar het duel tegen de Spaanse nummer drie kwam voor hem te vroeg.

Spitsen

Adriaanse liet daarnaast ook verdediger De Cler buiten zijn basisformatie. Villarreal voetbalt met twee spitsen, waardoor de coach het niet nodig vond om vier verdedigers op te stellen.

Jaliens speelde op de positie van Mathijsen en het middenveld werd extra versterkt door Buskermolen links in de zone te posteren. Het strijdplan werkte vrij aardig; zeker omdat Landzaat zich voornamelijk bezighield met de bewaking van de levensgevaarlijke Riquelme.

Gevaarlijkst

De Spaanse ploeg, door de Chileense coach Pellegrini geschoeid op Zuid-Amerikaanse leest, was het gevaarlijkst, maar AZ maakte de openingstreffer. Uit een prima aanval maakte Landzaat de 0-1.

Nelisse legde de bal panklaar voor de inlopende Landzaat, die met een bekeken schuiver doelman Reina passeerde. Een opmerkelijke goal, omdat Villarreal in het verleden in 23 Europese wedstrijden pas een keer was gepasseerd.

Raak

De weelde van een voorsprong in een Europese wedstrijd duurde voor AZ echter niet lang. Amper twee minuten na de treffer van Landzaat maakte Riquelme namens de thuisploeg alweer gelijk. Na een prachtige aanval, opgezet door deArgentijn zelf, schoot hij door de benen van Opdam raak.

Strafschop

De aanvallende middenvelder had in de 27e minuut een uitgelezen mogelijkheid om zijn tweede treffer van de avond te maken. Na een overtreding van Kromkamp op Lucho, floot de Oostenrijkse arbiter Plautz voor een strafschop.

Doelman Henk Timmer plukte de inzet van Riquelme echter klemvast uit de linker benedenhoek. De keeper redde zijn ploeg daarmee voor de tweede Europese uitwedstrijd op rij. Ook in de vorige ronde tegen Sjachtar Donetsk stopte hij in de eerste helft een penalty.

Nog voor rust claimden de Spanjaarden een tweede strafschop. Het was opnieuw Kromkamp die binnen de lijnen van het strafschopgebied een overtreding maakte, dit keer op Jose Mari. Plautz wuifde de overtreding weg, maar uit de herhaling bleek dat de interceptie van de international wel degelijk een elfmetertrap waard was geweest.

Verlegenheid

Ook na de pauze zette Villarreal in het slechts deels gevulde stadion El Madrigal de toon. Met gevarieerd aanvalsspel bracht het de defensie van de Alkmaarse ploeg geregeld in verlegenheid. In de 55e minuut kwam Riquelme wederom in een goede scoringspositie.

De Argentijn mikte echter net te hoog om voor de tweede keer Timmer te passeren. Naarmate de Spaanse goal uitbleef, leek AZ opnieuw een goed resultaat te gaan behalen in de UEFA-beker.

Timmer

Vooral met dank aan de uitstekende doelman Timmer die zijn ploeg af en toe fantastisch redde. Met zijn ingrepen hield hij AZ in de race voor de halve finale van de UEFA-beker. Nelisse bracht in de 73e minuut dat podium voor AZ wel heel dichtbij door vanuit het niets de 2-1 te maken.

De imponerende Europese reeks van de Alkmaarders kan doordoor volgende week in de eigen Alkmaarderhout een nog indrukwekkender vervolg krijgen.

Adriaanse

Co Adriaanse wilde na afloop van de succesvolle missie bij Villarreal (1-2) niet te vroeg juichen. "We hebben een heel goede uitgangspositie. Maar we zijn er nog niet", waarschuwde de coach van de Alkmaarse ploeg.

Adriaanse sprak van een dik verdiende zege. "We hebben heel gedurfd gespeeld. Daardoor hadden we ook veel balbezit. We waren de baas op het middenveld, vooral dankzij Landzaat en Lindenbergh.

Geweldige teamprestatie

Soms was ons tempo iets te hoog, vooral in de eerste helft. Dat leidde tot enig balverlies waaruit Villarreal goed kon counteren." Adriaanse noemde in zijn analyse bijna al zijn spelers op, die in zijn ogen allemaal uitstekend hadden gepresteerd. "We hebben eigenlijk alles heel goed gedaan. Het was een geweldige teamprestatie."