PORT OF SPAIN - Leo Beenhakker begint op 1 mei officieel met zijn werkzaamheden als bondscoach van Trinidad & Tobago. De 62-jarige Rotterdammer is aangesteld voor een periode van zes maanden.

Daarin moet hij de 'Warriors' (de strijders) naar de eindronde van het toernooi om de wereldtitel in Duitsland in 2006 leiden.

Realiteit

"In het voetbal bestaan geen zekerheden", sprak Beenhakker op vertrouwde wijze bij zijn presentatie op het eiland voor de kust van Venezuela. "De realiteit is het enige dat telt. Twee plus twee is in het normale leven vier. In de voetballerij is het soms drie of soms vijf. We gaan voor die laatste optelsom, al zal het niet gemakkelijk zijn."

Beenhakker gaf aan dat hij zich al deze maand uitgebreid wil oriënteren op zijn nieuwe functie. Hij zei van plan te zijn diverse internationals te bezoeken die in de Engelse competitie spelen. Met hun trainers wil hij afspraken maken over het trainings- en wedstrijdprogramma voor de komende maanden.

Passie

"Wat ik te bieden heb? Ik heb 39 jaar ervaring op het hoogste niveau. Ik geef mijn vakmanschap, mijn ambitie en mijn passie om de vurige wens van Trinidad & Tobago waar te maken: voor de eerste keer deelnemen aan het WK. Ik bied meer dan 100 procent om deze droom te realiseren."

Beenhakker sloot niet uit dat hij in mei met twee Nederlandse assistenten terugkeert op het eiland. Voorlopig is Bruce Anensen, die eveneens deze week werd benoemd, zijn naaste collega. De eerstvolgende WK-kwalificatie-interland van Trinidad en Tobago is op 4 juni, thuis tegen Panama.

Mexico

Beenhakker fungeerde dit seizoen als adviseur van De Graafschap. Die tijdelijke functie functie legt hij neer. Hij was als trainer werkzaam bij onder meer het Nederlands elftal, Ajax, Feyenoord en Real Madrid. Technisch directeur was hij bij Vitesse en Ajax. Zijn laatste baan als coach was in Mexico, waar hij korte tijd trainer was van America.

Laatste

Trinidad & Tobago staat in de laatste fase van de kwalificatiereeks voor het WK met een punt na drie speelronden op de zesde en laatste plaats van de Noord-Amerikaanse en Caribische zône.

Kansloos voor kwalificatie is het land zeker nog niet, met nog zeven duels te gaan. Een plaats in de topdrie volstaat voor plaatsing voor het WK en nummer vier heeft nog een kans via een beslissingswedstrijd.

Terug

Het laatste kwalificatieduel is op 12 oktober, thuis tegen Mexico. Daarna komt Beenhakker terug naar Nederland, tenzij hij zijn nieuwe ploeg daadwerkelijk naar het WK weet te leiden.