LONDEN - Richard Krajicek heeft zich naar de derde ronde van Wimbledon geknokt. In een marathonpartij versloeg de winnaar van de Amerikaan James Blake, 6-3 6-4 3-6 4-6 11-9.

Krajicek speelt nu tegen de Thai Srichaphan, die verrassend Andre Agassi uitschakelde.

In een heroïsche marathonpartij liet Richard Krajicek zien dat hij terug is op Wimbledon. Nadat zijn rentree tegen de Argentijn Squillari zich nog in redelijke anonimiteit voltrok, wist hij met de overwinning op de Amerikaan James Blake weer volledig de aandacht op zich te vestigen.

Allermooiste

"Als mijn arm zich morgen goed houdt, heb ik geen reden meer om te twijfelen", zei de opgetogen Krajicek. "Ik ben blij dat ik het mentaal heb kunnen opbrengen, maar het is het allermooiste als mijn arm dit doorstaat. Ik denk dat ik het veel jongens in de toekomst dan weer moeilijk kan maken."

Wie Krajicek op baan twee zag spelen, zou haast vergeten dat de Muiderberger er twintig maanden uit is geweest met een elleboogblessure. Hij produceerde 'ouderwets' aan de lopende band aces en zag de teller na afloop stilstaan op 32. Krajicek lijkt zijn ritme te hebben hervonden. In zijn eerste partij sinds anderhalf jaar vorige week in Rosmalen tegen Roger Federer wist hij slechts twee aces te maken. In zijn openingsduel op Wimbledon kwam hij al op zeventien.

"Het is ongelooflijk wat Krajicek heeft laten zien", complimenteerde Blake zijn tegenstander. "Er zijn weinig mensen die op dit niveau kunnen spelen na zo'n lange tijd er uit te zijn geweest."

Krajicek begon zeer sterk tegen de talentvolle Blake, die in zijn doorbraak op de ATP-tour vierde. Ondanks het feit dat hij zich in het begin van de partij liet behandelen aan zijn schouder, liep Krajicek snel uit naar een 2-0 voorsprong in sets. Hierna nam Blake het initiatief over en trok de stand weer gelijk. De Amerikaan leek de partij alsnog naar zich toe te trekken.

"Ik was vermoeid na mijn laatste wedstrijd, maar ik was toch enorm relaxed, daarom ging het zo lekker. Maar na die twee sets werd het toch steeds zwaarder en ging ik minder bewegen", zei Krajicek.

Arm

Hij liet na zijn eerste partij al weten dat hij fysiek nog niet helemaal klaar is om op het hoogste niveau de strijd aan te gaan. Hij had zich de afgelopen weken vooral geconcentreerd op de toestand van zijn arm. Bij zijn eerdere pogingen om een rentree te maken was hij er conditioneel volledig klaar voor, maar dat werd bijzaak toen hij zijn comeback voor de zoveelste keer had moeten uitstellen.

De Nederlander draagt bijvoorbeeld nog twee overtollige kilo's met zich mee. Zijn service sleepte hem echter door de vijfde set heen. Krajicek probeerde de punten ook zo kort mogelijk te houden om niet te veel energie te verspelen. Op zijn opslag kon Blake hem nauwelijks bedreigen.

Alleen in het begin van de set kreeg hij een breekpunt dat Krajicek met een ace wegwerkte. Aangezien de Amerikaan met zijn service ook weinig fouten maakte, dreigde de partij nog lange tijd te duren. Bij een stand van 10-9 benutte hij zijn enige kans en besliste de partij met 11-9.

Genieten

Krajicek speelt in de derde ronde tegen de Thai Paradorn Srichaphan. De Muiderberger had gerekend op een confrontatie met Andre Agassi, maar de Amerikaan liet zich door de Aziaat verrassen. "Ik weet niet wat er met Agassi is gebeurd. Maar ik ga vooral van mijn wedstrijd op baan 1 of het Center Court genieten."

Ook andere Nederlanders succesvol

Miriam Oremans wist zich eerder ook te plaatsen voor de derde ronde. Ze won van de Amerikaanse Meghann Shaughnessy. Raemon Sluiter en Sjeng Schalken spelen donderdag in de tweede ronde.

/SPORTSampras en Agassi stranden in de tweede rondeDemper op feestvreugde voor Oremans