De Vuelta a España belooft in 2018 zeer zwaar te worden. De organisatie heeft voor de komende editie negen aankomsten bergop in petto en twee tijdritten.

De Spaanse sportkrant AS publiceerde naar eigen zeggen het officiële routeschema een dag voor de presentatie. Dat schema werd door de organisatie zaterdag bevestigd.

De Ronde van Spanje begint op 25 augustus in de Zuid-Spaanse stad Malaga met een individuele tijdrit van 10 kilometer.

De laatste keer dat de Vuelta met een individuele chronorace begon, is alweer negen jaar geleden. Sindsdien opende de derde grote wielerronde na de Tour de France en de Giro d'Italia steevast met een ploegentijdrit.

De dertiende, veertiende en vijftiende etappe hebben alle drie een zware slotklim met de meet op de top: achtereenvolgens La Camperona, Les Praeres en de Lagos de Covadonga.

Andorra

De negentiende en twintigste etappe hebben een aankomst bergop in Andorra, waar onder meer de nog niet eerder in koersverband beklommen Javalambre op het programma staat.

De Vuelta finisht op 16 september traditioneel met een avondcriterium in de straten van de Spaanse hoofdstad Madrid.

Chris Froome won vorig jaar de Vuelta. De Brit mocht zich daarmee de eerste renner noemen die in één jaar de Ronde van Frankrijk én de Ronde van Spanje op zijn naam schreef sinds de Vuelta in 1995 de laatste grote ronde van het jaar werd.

Wilco Kelderman was vorig jaar de beste Nederlander op de vierde plaats. Hij zag zijn podiumplaats in de voorlaatste etappe in rook opgaan.