LONDEN - Miriam Oremans heeft woensdag maar kort kunnen genieten van haar knappe zege op de Amerikaanse Meghann Shaughnessy (7-5 6-3) in de tweede ronde van Wimbledon. Na de partij kreeg de Brabantse tennisster te horen dat haar vader Dré (62) tijdens haar wedstrijd was getroffen door een licht hartinfarct.

De aangeslagen Oremans vertrok direct naar het ziekenhuis in Londen waar haar vader werd onderzocht. Zijn toestand is stabiel, maar hij moet minimaal nog vier dagen op de hartbewaking blijven.

,,Het was behoorlijk schrikken'', zei Oremans, die na het bezoek aan haar vader toch nog even terugkeerde op de All England Club. ,,Ik kan mijn overwinning niet vieren, maar op zo'n moment besef je dat zo'n zege ook helemaal niet belangrijk is. Ik ben blij dat het weer beter met hem gaat.''

Oremans had haar laatste optreden op Wimbledon juist kleur gegeven door eindelijk weer eens een speelster uit de toptwintig te verslaan. Shaughnessy was in Londen als dertiende geplaatst en bezet de zestiende positie op de wereldranglijst. Oremans is voor het eerst sinds twaalf jaar weggevallen uit de tophonderd (129e) en kondigde vorige week in Rosmalen definitief aan dat de laatste maanden van haar professionele loopbaan zijn aangebroken.

Vijftigste Grand Slam

Het is haar droom om haar carrière in januari met haar vijftigste Grand Slam op rij bij de Australian Open af te sluiten. Om dit doel te bereiken, moet de Brabantse wel terugkeren in de tophonderd, want ze wil in deze fase geen kwalificaties meer spelen. Met het behalen van de derde ronde zal ze in ieder geval een aardige sprong op de ranglijst maken. Vorig jaar strandde ze in Londen al in de eerste schifting.

Aanvallend spel

De gedreven Oremans, die weinig last meer had van haar dijbeenblessure, begon goed aan de partij tegen Shaughnessy. Ze brak meteen de service van de Amerikaanse. Direct daarna leverde de Brabantse echter twee keer haar eigen opslag in. Shaughnessy schoot Oremans daarna te 'hulp' door haar game met drie dubbele fouten weg te geven. Met haar aanvallende spel besliste de Nederlandse de set met 7-5.

In het tweede bedrijf liep Oremans snel uit naar 4-1. Met een ace sloeg ze zich in haar twaalfde optreden op Wimbledon voor de vijfde keer naar de derde ronde. Ze moet het daarin opnemen tegen de Griekse Eleni Daniilidou, die vorig week verrassend het toernooi in Rosmalen won.

/DOSSIERWimbledon