FRANKFURT - Thijs Waterink is donderdag door de disciplinaire commissie van de Duitse voetbalbond DFB geschorst tot 31 juli. De 36-jarige Nederlandse speler van SC Paderborn wordt onsportief gedrag en het aannemen van 10.000 euro smeergeld verweten.

Hij is de eerste voetballer die in het Duitse omkoopschandaal is bestraft. De veroordeling vindt plaats naar aanleiding van de wedstrijd Paderborn tegen Hamburger SV. Waterinks club won met 4-2. Het duel werd geleid door scheidsrechter Robert Hoyzer, een van de hoofdverdachten in het schandaal.

Waterink kreeg het geld van een onbekende, 'een zuidelijk type'. Hij mocht het houden als Paderborn de wedstrijd zou winnen. Iedere Paderborn-speler ontving na de wedstrijd 500 euro, zo bevestigde de club tijdens het onderzoek in januari.

De DFB besloot in februari dat de bekerwedstrijd SC Paderborn - Hamburger SV niet zou worden overgespeeld. In plaats van sportieve genoegdoening ontving de Hamburgse club 2 miljoen euro.

Waterink wordt al sinds het bekend worden van het omkoopschandaal door zijn club niet meer ingezet. De Nederlander speelde in het verleden voor TOP Oss, FC Wageningen en FC Den Bosch.