LONDEN - Chelsea heeft de eerste kwartfinale tegen Bayern München dik gewonnen en is al bijna halvefinalist in de Champions League. Na de 4-2 op Stamford Bridge in Londen staat de Duitse club thuis voor een zware inspanning tegen de Engelse ploeg die grootmeesterlijk kan counteren. International Frank Lampard was de grote man met twee schitterende doelpunten.

In het eerste duel waren Chelsea en Bayern beide gehandicapt. De Engelse koploper miste de aanvallers Robben (blessure) en Kezman (schorsing). Bayern moest het doen zonder Demischelis (schorsing), Pizzaro (blessure) en kon evenmin beschikken over Makaay. De Nederlandse international haakte kort voor de wedstrijd af wegens problemen met onwillige dijbeenspieren.

Hard duel

Hiermee was veel kwaliteit afgeroomd. Chelsea - Bayern ontwikkelde zich dan ook tot een hard duel met weinig genialiteit. Een klein uur was de strijd evenwichtig. Tot Lampard het verschil maakte.

Fortuinlijke treffer

Chelsea kwam al in de vierde minuut met een fortuinlijke treffer aan de leiding. Cole schoot van 20 meter afstand in. De bal raakte de hiel van verdediger Lucia en veranderde zodanig van richting dat doelman Kahn kansloos was.

Tot de rust kreeg Bayern de betere van de sporadische kansen. Ze Roberto schoot na een blunder van Johnson voorlangs. Een vrije trap van de Braziliaan vloog rakelings over. In de 34e minuut liet Lampard zich voor het eerst gelden met een verraderlijk schot, dat Kahn pakte.

Tweede helft

Pal na rust redde Sagnol voor Bayern na een inzet van Gudjohnsen via Kahn. In de 53e minuut schoot invaller Schweinsteiger de verdiende gelijkmaker binnen, nadat doelman Cech een hard schot van Ze Roberto zwak afweerde, 1-1.

Bayern leek de strijd goed onder controle te hebben. Chelsea, met de geschorste coach Mourinho in een naburig hotel, maakte veel overtredingen. De Nederlandse scheidsrechter Temmink gaf geel aan Drogba, Carvalho, Gallas en Makalele van de thuisclub, alsmede aan Frings en Schweinsteiger van Bayern.

Laag schot

Alles veranderde in de 60e minuut. Spits Drogba won het zoveelste kopduel van Johnson en bereikte Lampard. De Britse international trof met een laag schot de uiterste hoek. Tien minuten later schoot de 26-jarige Lampard uit een moeilijke hoek nog harder en zuiverder in op een voorzet van Makalele. Met 3-1 nam Chelsea nog geen genoegen. Het aangeslagen Bayern kreeg nog een treffer te slikken. Drogba tikte in na een afgeweerde inzet van - weer - Lampard, 4-1.

Strafschop

De treffer van de Ivoriaan was de k.o. voor Bayern geweest. Chelsea kon alvast gaan denken over de halve finale tegen de winnaar van Juventus - Liverpool. In de blessuretijd kwam nog een strohalm uit de lucht vallen voor Bayern. De uitstekend leidende Temmink kende Bayern een strafschop toe toen Ballack op de stip werd vastgepakt en neergehaald. De Duitse international trapte koel raak, 4-2.