MILAAN - AC Milan is een eind op weg naar de halve eindstrijd van de Champions League. Inter mocht woensdagavond dan wel even een grote mond opzetten, de Italiaanse titelkandidaat legde de eeuwige rivaal uiteindelijk geroutineerd het zwijgen op: 2-0.

De eerste aflevering van de thriller die tot de onvermijdelijke broedermoord leidt, ontbeerde aanvankelijk alle spanning. Niet onlogisch bij ploegen die alle geduld hebben en elk risico mijden. AC Milan waande zich op grond van de statistieken favoriet in de 261e derby in het Giuseppe Meazza-stadion. De rentree van de Oekraïense sluipschutter Sjevtsjenko, hersteld van een gebroken kaak, hielp daaraan zeker mee.

Inspiratie

Internazionale, met Van der Meyde tot de laatste tien minuten op de bank maar in die korte periode wel erg nuttig, voelde zich zeker niet minder. Milan had het eerste half uur wel meer balbezit, maar Toldo hoefde in het doel van Inter amper een hand uit te steken. De Braziliaanse initiator Kaka kreeg onvoldoende goede invallen, van Seedorf en Pirlo werd niet al te veel vernomen en Sjevtsjenko liep er daardoor voorin met de Argentijn Crespo te vaak wat verloren bij.

Inter putte daaruit inspiratie en drong het laatste kwartier voor rust steeds sterker aan. Dat de "bezoekers in eigen huis" niet op voorsprong kwamen dankte Milan geheel en al aan Dida. De Braziliaanse sluitpost reageerde voortreffelijk op inzetten van Mihajlovic, Veron en Cruz. Onrechtvaardig was dan ook de ontknoping van het hoofdstuk, maar wel voorspelbaar. In blessuretijd meldde Stam zich voorin om boven Cordoba uit te rijzen en de vrije trap van Pirlo in te koppen: 1-0.

Vieri

Zowel Ancelotti als Mancini begon met een ongewijzigde ploeg aan het tweede bedrijf. De laatste greep als eerste in. Dat was noodzakelijk omdat Milan opmerkelijk verfrist en gretig uit de kleedkamer terugkwam. Stams treffer was prima doping. De coach van Inter probeerde nieuw elan te brengen met de oude Vieri, door knieklachten niet fit genoeg om te beginnen, in de plaats van ex-Feyenoorder Cruz.

Beslissing

De routinier bracht inderdaad dreiging en slaagde er ook beter in Obafemi Martins te vinden. De vlugge Nigeriaan had alleen de pech dat hij voortdurend te maken had met de beste verdediger van Kampen en verre omstreken. Stam was een voorbeeldige cipier, al kreeg hij wel geel. De beslissing viel een kwartier voor tijd.

Ineens was hij er, Sjevtsjenko, altijd klaar om in een onbewaakt moment koelbloedig het vonnis te vellen. Wordt vervolgd, misschien wel tegen PSV.