AMSTERDAM - Zonder echt te overtuigen en met een individuele actie heeft Brazilië woensdag de finale bereikt van het WK voetbal. Ronaldo velde kort na rust het vonnis voor Turkije (1-0). Op 30 juni ontmoeten de Zuid-Amerikanen in Yokohama Duitsland. Turkije neemt het een dag eerder in de troostfinale op tegen Zuid-Korea.
WK

Het is voor de eerste keer dat Brazilië en Duitsland elkaar op een WK treffen. De viervoudig wereldkampioen is bezig met zijn zeventiende wereldkampioenschap.

Duitsland is voor de vijftiende keer van de partij op de eindronde van het wereldkampioenschap. Beide landen staan voor de zevende keer in een WK-finale. Brazilië won vier keer, Duitsland driemaal.

Turkije, met vedette Hakan Sükur (Parma) in de basis, leek in de beginfase de rol van underdog aan te nemen. Brazilië mocht de lakens uitdelen. Verder dan een metertje of twee in het strafschopgebied kwamen de Brazilianen het eerste kwartier nauwelijks. De individuele acties van Rivaldo en Ronaldo waren een makkelijke prooi voor de Turkse defensie onder leiding van doelman Rüstü.

De keeper van Fenerbahce zag tot groot genoegen dat Turkije zelfs de score kon openen in het Saitama Stadium. Een vlot lopende combinatie in de twintigste minuut werd echter niet benut door Alpay Ozalan. De 29-jarige middenvelder van Aston Villa schoot tegen sluitpost Marcos (Palmeiras) aan.

Rüstü

Amper een minuut later werd Rüstü voor het eerst serieus uitgedaagd. Een Braziliaanse aanval over de schijven Rivaldo, Ronaldo en vervolgens Cafu eindigde tegen de vuisten van Rüstü. De kansen voor de ploeg van Luiz Felipe Scolari volgde elkaar in hoog tempo op. 'Vuurpijlen' van Barcelona-spits Rivaldo en flankverdediger Roberto Carlos (Real Madrid) en een prikbal van Ronaldo (Inter) belandden rakelings langs het doel of tegen de goed keepende Rüstü.

Het was vooral Rüstü dat Turkije in de eerste helft op de been hield. Voorin stichtte het team van coach Senol Günes nauwelijks gevaar. De spaarzame mogelijkheden aan Turkse kant werden te vaak door eigen falen om zeep geholpen. Aanvalsduo Hasan Sas (Galatasaray) en Sükür begrepen elkaar bij balbezit te weinig.

Ronaldo

Kort na rust boog Rüstü alsnog het hoofd. Ronaldo passeerde met een individuele actie de Turkse doelman. De aanvaller van Internazionale verschalkte tussen drie verdedigers in Rüstü met een schot in de loop. Ook met het inbrengen van Mansiz voor Emre kon Turkije de achterstand niet ongedaan maken. Het was vooral het egoïsme aan Braziliaanse zijde waardoor de Turken nog hoop koesterden. Te vaak kozen de Zuid-Amerikanen in de tweede helft voor eigen succes.