LIVERPOOL - Liverpool heeft dinsdag in de kwartfinale van de Champions League voor eigen publiek Juventus verslagen, maar kan niet met een gerust hart naar Turijn voor de return. De Italianen scoorden namelijk op Anfield Road: 2-1. Beide teams gingen als vrienden uiteen. De Belgische scheidsrechter De Bleeckere hield de kaarten op zak.

Het duel werd ingeleid met "You'll never walk alone", bordjes met de tekst "Amicizia" en "Friendship" en een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffer van het Heizel-drama twintig jaar geleden en de net overleden paus. Daarna ging Liverpool meteen over tot de orde van de dag. Juventus wachtte even af en had dat beter niet kunnen doen.

Scenario

Een beter scenario konden de Engelsen zich niet wensen. De Finse verdediger Hyypiä scoorde al na tien minuten. De voormalige Willem II'er knalde de bal van dichtbij in, nadat Luis Garcia een hoekschop van Gerrard had verlengd. Een kwartier later maakte Garcia er 2-0 van. De Spanjaard liet de bal met een prachtige volley over doelman Buffon heen zeilen.

Juventus kon het amper geloven: 25 minuten gespeeld en al twee treffers tegen, evenveel als in de laatste acht competitieduels samen. En er viel weinig op af te dingen. Zelf kwamen de Italianen er nauwelijks aan te pas. Dat had te maken met de ouderwets degelijke en geconcentreerde defensie van Liverpool en een middenlinie die geen meter ruimte gunde.

Verrassend

Scott Carson moest, net nadat oud-Ajacied Ibrahimovic met een schot tegen de paal een eerste levensteken had gegeven, na een halfuur voor het eerst echt handelend optreden. De 19-jarige debutant, die oud-Feyenoorder Dudek (liesklachten) verving, redde bekwaam op inzetten van Del Piero, die van coach Capello de voorkeur kreeg boven Trezeguet, en Ibrahimovic. Maar ook daarna was de thuisclub, met de jeugdige Le Tallec verrassend voorin naast Baros, veel gevaarlijker.

Met de aanblik van de eerste helft kon Capello uiteraard geen vrede hebben. Hij verving Blasi door Pessotto en liet de Franse international Trezeguet na een uur opdraven voor de tegenvallende Del Piero. Juve voerde de druk op en had succes met een rake kopbal van Cannavaro. De tot dan uitstekend keepende Carson zal ervan wakker liggen of schrikken uit een kwade droom.