LONDEN - Haile Gebrselassie heeft zich teruggetrokken voor de marathon van Londen op 17 april. De Ethiopiër, tweevoudig olympisch kampioen 10.000 meter, heeft na zijn achillespeesblessure te weinig kunnen trainen om serieus voor de winst te gaan in de 25e editie van de 42,195 kilometer door de Britse hoofdstad. Ook zijn landgenoot Gezahegne Abera, olympisch marathonkampioen in 2000, heeft zich afgemeld. Ook hij is net hersteld van een blessure.

Gebrselassie en Abere stelden de organisatie dinsdag op de hoogte van hun besluit. "Ik vind het heel spijtig, omdat ik de gelegenheid misloop om in de sterkst bezette marathon ooit mee te doen. Ik hoop volgend jaar wel aan de start te staan", aldus Gebrselassie, die drie jaar geleden zijn marathondebuut maakte in Londen met een tijd van 2.06.35.

Abere bekende dat hij graag had willen vlammen in de marathon van Londen, vooral omdat hij wegens een hardnekkige peesontsteking de Spelen in Athene moest overslaan: "Ik heb best hard getraind, maar ben niet op het niveau om met de besten mee te kunnen".

De afzeggingen van Gebrselassie en Abera nemen de glans van het deelnemersveld goeddeels weg. Hoewel Londen nog altijd een topveld heeft met wereldrecordhouder Paul Tergat, wereldkampioen Jaouad Gharib en olympisch kampioen Stefano Baldini.

Gebrselassie nam in Athene afscheid van de baan met een vijfde plek op de 10 kilometer. Hij liet zich vervolgens opereren aan zijn achillespees. De 31-jarige atleet loopt inmiddels weer wegwedstrijden, maar mist te veel specifieke marathontraining.