ROTTERDAM - Feyenoord moet de eerstvolgende thuiswedstrijd in Europees verband zonder publiek afwerken. Dat heeft de tuchtcommissie van de UEFA bepaald naar aanleiding van de supportersincidenten tijdens de UEFA-cupwedstrijd op 24 februari tegen Sporting Lissabon (1-2).

De UEFA legde Feyenoord tevens een boete op van 25.000 Zwitserse francs, ongeveer 17.000 euro. Feyenoord ontving de uitspraak van de strafzaak dinsdagochtend. De tuchtcommissie van de UEFA behandelde de kwestie al op 24 maart. Het is onduidelijk waarom het vonnis relatief lang op zich heeft laten wachten.

Het bestuur van Feyenoord wil de uitspraak eerst nader bestuderen voordat een beslissing wordt genomen over een eventueel beroep.

Jorien van den Herik, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Feyenoord, zei dinsdagochtend dat hij voldoende grond ziet om het vonnis aan te vechten. "Per slot van rekening hebben wij meteen alle mogelijke maatregelen genomen en waren nog vóór de uitspraak alle daders opgepakt", liet hij weten in een eerste reactie.

Van den Herik sprak van een zware straf, die hij had zien aankomen. "De uitspraak bleef te lang onderweg om nog te hopen dat die enigszins mild zou uitvallen. De schadepost is op deze manier enorm. Er zijn nu geen inkomsten, maar uitsluitend kosten."

Half miljoen euro

Volgens Van den Herik gaat het in de eerste berekeningen om een totale verliespost van ongeveer een half miljoen euro. "Omdat de eerstkomende UEFA-cupwedstrijd in het nieuwe seizoen in de begroting is opgenomen, is dat heel veel geld. Bovendien mist het elftal in die wedstrijd de onontbeerlijke steun van de fans. De goeden moeten weer onder de kwaden lijden. Ook voor al die goedwillende fans is dit heel erg vervelend."

Vier hoofdverdachten

Feyenoord zal de kosten van de UEFA-straf op de daders verhalen. Inmiddels zijn de vier hoofdverdachten bekend bij de club en de politie. Zij hebben allen een stadionverbod gekregen. Drie aanhangers zijn opgepakt voor het gooien van vuurwerk op het veld. De vierde fan is aangehouden voor het werpen van een aansteker, waardoor een Portugese speler werd getroffen.

Stadionspeaker

Al voor het begin van de explosieve wedstrijd liet de Duitse arbiter Meyer een waarschuwing via de stadionspeaker uitgaan nadat er vuurwerk op het veld was gegooid. Tijdens het duel ontplofte een bommetje in de buurt van doelman Ricardo. Na medische behandeling kon de Portugese international de wedstrijd hervatten.

Na de openingstreffer van Sporting Lissabon in de 62e minuut ontstond opnieuw groot tumult op het veld en op de tribunes. Portugese spelers vierden het doelpunt op uitdagende wijze aan de rand van het veld. Zij werden daarop bekogeld met tal van voorwerpen uit vak W. Nadat een speler door een aansteker was getroffen en tegen de grond was gegaan, besloot scheidsrechter Meyer het duel tijdelijk te staken. Na een afkoelingsperiode van tien minuten kon de wedstrijd daarna toch nog worden uitgespeeld.

Lamstralen

Voorzitter Van den Herik haalde na de incidenten hard uit naar de eigen aanhang. Hij sprak van "lamstralen die de wedstrijd hadden geterroriseerd". Bovendien hekelde hij het gebrek aan sociale controle bij de eigen achterban. Als strafmaatregel liet Van den Herik achter beide doelen grote veiligheidsnetten plaatsen.

Herschikking

Ook kondigde hij een herschikking van de stadionvakken aan, waardoor langs het veld familievakken zouden ontstaan en de fanatieke fans verder van het veld zouden worden geplaatst. De maatregelen stuitten op zwaar verzet bij het Rotterdamse legioen. Nadat de eerste daders van de supportersincidenten waren opgespoord met medewerking van de eigen fans, besloot Van den Herik de gewraakte maatregelen terug te draaien.