ALKMAAR - De knieblessure van Joris Mathijsen lijkt na een bezoek aan het ziekenhuis mee te vallen. Dat wees een echoscopie maandagmiddag in het Medisch Centrum Alkmaar uit. De echo toonde weliswaar een ontsteking rond de kniepees van de AZ-speler, maar de pees zelf lijkt verder intact. Om alle risico's uit te sluiten, wordt dinsdag voor de zekerheid nog een mri-scan gemaakt.

De eerste prognose van de medische staf van AZ is positief. Als Mathijsen pijnvrij is, is hij donderdag in het eerste duel met Villarreal, voor de kwartfinales van de UEFA Cup, zonder risico inzetbaar.

De centrale verdediger van de Alkmaarse club heeft al maanden last van de pees bij de knie. Zondagmiddag in de topper tegen Feyenoord kwam de international ongelukkig ten val, waardoor de kwetsuur verergerde.

Plan

Adriaanse: "Donderdag spelen we tegen Villarreal en zondag alweer tegen Ajax. Dat speelt mee in mijn beslissing. Maar de gezondheid van de speler staat voorop. We gaan deze week in ieder geval een plan maken hoe we de rest van het seizoen met Mathijsen omgaan."

De oefenmeester van AZ toonde zich maandagmiddag allesbehalve aangeslagen door de forse nederlaag een dag eerder tegen Feyenoord (4-2). "We hadden 23 wedstrijden niet verloren en dan komt het moment dat je een betere tegenstander tegenkomt. Feyenoord was zondag individueel en als team sterker. Dat is geen schande. Ik vind het heel normaal dat we in de Kuip hebben verloren. Het is altijd lastig om daar te spelen voor 50.000 mensen."

Crisis

Met Villarreal en Ajax voor de boeg houdt Adriaanse zelfs rekening met drie verliesbeurten op rij. "Dat zou niet vreemd zijn en er zal ook geen crisis ontstaan in Alkmaar. We hebben dan niet gefaald. Het wordt pas crisis als we verliezen van een tegenstander waarvan je dat niet verwacht. We hebben dit seizoen onze doelstelling al gehaald. We spelen ook volgend jaar UEFA-beker. De ploeg is dan ook niet aangeslagen, want er is niets bijzonder gebeurd."

Adriaanse wilde ook niets weten van vermoeidheid bij zijn spelers. In diverse media en op televisie lieten spelers van de Alkmaarse club doorschemeren dat het zware seizoen, met veel Europacup- en interlandvoetbal, conditioneel zijn tol begint te eisen. "Dat is niet waar", aldus Adriaanse. "Ik heb het mijn spelers vanmorgen gevraagd en ze vertelden me dat ze niet vermoeid zijn. En ik geloof mijn spelers."