NIJMEGEN - NEC heeft zondag verder afstand genomen van mogelijke deelname aan de nacompetitie. In De Goffert werd FC Groningen in een net zo enerverend als doelpuntrijk treffen met 4-3 geklopt.

"Het was een leuke, grillige wedstrijd," moest FC Groningen-trainer Jans erkennen, "maar ik had het liever anders gezien. Al moet ik zeggen dat het een verdiende overwinning is voor NEC."

Strijdwijze

Met een opportunistische strijdwijze, gericht op de kopsterke spits Van den Eede, namen de over het algemeen betere Nijmegenaren in de eerste helft binnen 25 minuten een veilig ogende voorsprong. Nadat Barreto een vrije trap naar 1-0 had gekromd, kopte Van den Eede 2-0 in na een vrije trap van Niedzielan.

NEC leek op weg naar een eenvoudige zege, totdat Hugo een voorzet van Matthijs op juiste waarde schatte en doelman Gentenaar kansloos liet (2-1). In de laatste minuut kwam FC Groningen zelfs nog op gelijke hoogte, omdat Seedorf een soepele aanval op fraaie wijze afrondde (2-2). "Een geweldig doelpunt", glunderde Jans later. "Maar ik vond wel, dat we op gelukkige wijze aan de gelijkmaker waren gekomen."

Goede kopbal

En na rust kwam FC Groningen zelfs op 2-3 door een goede kopbal van Van Gessel. "Dat zag je aankomen", aldus NEC-trainer Lok, die in de rust de aangeslagen stemming had willen opmonteren. "Daarom was ik erg blij met de gelijkmaker, die uit de lucht kwam vallen." Een voorzet van Denneboom werd ingekopt door Van den Eede (3-3), waarna NEC zelfs nog legio kansen kreeg, waarvan er slechts eentje werd benut door Niedzielan, die doelman Roorda beheerst omspeelde (4-3).

Eerder had Barreto nog uit een vrije trap de lat geraakt en later zag Denneboom tot twee keer toe geen kans om alleen voor doelman Roorda de voorsprong verder uit te bouwen.

"We waren niet bestand tegen zoveel opportunisme," moest Jans later berusten. Waarmee hij wilde zeggen dat de langse spits Van den Eede niet kon worden afgestopt door zijn verdedigers. Collega Lok haalde opgelucht adem: "We krijgen door deze overwinning weer wat meer lucht."