ROTTERDAM - AZ is slecht begonnen aan enkele cruciale voetbalweken. De Alkmaarse ploeg gaf zondagmiddag bij Feyenoord de strijd om de landstitel overduidelijk op: 4-2. De manier waarop de tweede competitienederlaag tot stand kwam, doet het ergste vrezen voor de komende duels met Villarreal (7 en 14 april) en Ajax (10 april).

Bekijk video: Modem/ Breedband

AZ zal de komende tijd karakter moeten tonen. De nummer twee van de eredivisie, inmiddels op tien punten van koploper PSV met een wedstrijd minder gespeeld, ontbeerde in de uitverkochte Kuip frisheid en flair. Ook het veelgeprezen combinatievoetbal en positiespel liet veel te wensen over. Feyenoord was op alle fronten de betere ploeg en had in Kalou, die drie keer scoorde, de onbetwiste man van de wedstrijd. De zevende competitiezege op rij voor de Rotterdammers was allerminst geflatteerd.

Weggespeeld

"Je kunt wel zeggen dat we hier een beetje zijn weggespeeld", bekende middenvelder Landzaat. "We konden niet in ons spel komen. We misten de overtuiging om er een echte wedstrijd van te maken. Feyenoord was veel scherper. Hopelijk kunnen we deze slechte start van twee mooie voetbalweken snel weer goed maken."

Vooraf was veel te doen over arbiter Luinge en AZ-middenvelder Van Galen. De twee voetbalpersoonlijkheden liggen elkaar bepaald niet. Van Galen, die maandag zijn 35e verjaardag viert, kreeg in de afgelopen jaren twee keer rood van de Bussumse arbiter en zeven keer geel. Het leek AZ-coach Co Adriaanse daarom een goed idee om Luinge en Van Galen hun onderlinge problemen te laten uitpraten. De KNVB zag daar echter niets in en vond dat AZ niet moest zeuren.

Rustig

Tijdens de wedstrijd gedroeg Van Galen, vroeger een gedreven supporter van Feyenoord, zich opvallend rustig. Hij speelde vrijwel even kleurloos en tam als zijn meeste ploeggenoten. In de 52e minuut was het duel in de Kuip, de mooiste wedstrijd van het jaar zoals hij het zelf noemde, voor hem voorbij. Adriaanse wisselde hem voor Huysegems.

"Ik heb niets aan Van Galen gemerkt", liet de AZ-coach na afloop weten. "Ik vond niet dat hij zich inhield. Hij heeft juist gedisciplineerd gespeeld. En Luinge heeft heel goed gefloten. Daar heeft het allemaal niet aan gelegen."

Sterker

Adriaanse: "Feyenoord speelde sterker als team en was ook individueel beter, vooral voorin met Kalou en Castelen. Kuijt daarentegen hadden we redelijk in bedwang. Op het middenveld hadden Ono en Goor de overhand en achterin speelde Feyenoord degelijk. Het was daarom voor ons een nederlaag waarop niets viel af te dingen."

Feyenoord, met de dynamische Ghaly voor Hofs, leidde bij de rust met 2-0 dankzij treffers van Kalou en Castelen. Na de pauze bewees Kalou met nog eens twee koelbloedige doelpunten, waarmee hij zijn competitietotaal op 17 bracht, dat hij weer helemaal terug is op zijn hoge niveau van de eerste seizoensmaanden. Nelisse (ex-Feyenoord) en invaller Buskermolen, in de 88e minuut, gaven de score voor het feitelijk kansloze AZ nog een draaglijk aanzien.

Zeven punten

Met een verschil van zeven punten en nog acht duels te spelen, is de tweede plaats voor Feyenoord misschien nog haalbaar. "Het is te doen, zeker gezien het zware programma dat we tegemoet gaan", verzuchtte Adriaanse. Collega Ruud Gullit telde alleen zijn zegeningen. "Het voetbal komt er steeds beter uit bij ons. We moeten zo doorgaan, dan zien we vanzelf wel waar we nog kunnen eindigen."