AMSTERDAM - De Spanjaard Fernando Alonso heeft de Grote Prijs van Bahrein gewonnen. Net als in Maleisië leidde de coureur van Renault de race van start tot finish. Jarno Trulli (Toyota) eindigde als tweede, Raikkonen (McLaren) als derde. Christijan Albers eindigde in zijn Minardi op de dertiende en laatste plaats.


Fernando Alonso leidt de Grand Prix van Bahrein vanaf de start

Hoewel de winnaar dezelfde was als die van de Grand Prix van Maleisië, was de race in Bahrein een totaal andere. Dit keer waren gevechten om posities wél in grote getale aanwezig, schoten bolides regelmatig van de baan en was de race van begin tot einde spannend.

Schumacher

Aanvankelijk leek Michael Schumacher voor het eerst dit seizoen weer mee te strijden voor een podiumplaats. De Duitser, die startte vanaf plaats twee, kon het tempo van Fernando Alonso zonder veel moeite bijbenen. De nieuwe Ferrari bolide, uit respect voor de overleden paus met een zwarte neus, beschikte over genoeg power op het snikhete circuit.

Onverwacht bleek de nieuwe Ferrari toch nog niet betrouwbaar te zijn. In de elfde ronde kreeg de wagen onverwacht hydraulische problemen. Schumacher moest hierdoor vroegtijdig de race verlaten. De Duitser blijft positief, hoewel hij pas twee punten uit drie races heeft gepakt. "We zitten op de juiste weg met de auto. Ik ben best tevreden. Ik denk dat het goed is geweest om de nieuwe auto nu al in te zetten. De wagen viel uit omdat er iets in de radiator kwam en er wat stuk ging."

Teamgenoot Barrichello had eerder in het weekeinde al problemen met de versnellingsbak. De Braziliaan moest de race hierdoor achteraan starten. Hij leek aan het einde van de race zeker te zijn van een plaats bij de eerste acht. Pas in de laatste ronden zakte hij buiten de punten en eindigde op een onverdienstelijke negende plaats. Tekenend was dat de Braziliaan, in de nieuwe Ferrari, werd gelapt door winnaar Alonso.

Smaakmaker

De grote smaakmaker op het circuit van Sakhir was de Spanjaard Pedro de la Rosa uitkomend voor McLaren. Hij verving zeer succesvol Juan Pablo Montoya, die niet kon racen door een tennisblessure. De la Rosa zorgde voor vele spectaculaire inhaalmanoeuvres. Zo haalde hij in de 32ste ronde Jenson Button in met een geslaagde uitremactie.

Daarna volgde een spannend gevecht met Rubens Barrichello om plaats zes. De Spanjaard probeerde de rijder van Ferrari meerdere keren in te halen, waarin hij uiteindelijk slaagde. Pedro de La Rosa eindige uiteindelijk op de vijfde plaats.


Michael Schumacher valt uit met motorproblemen

BAR

Net als in Maleisië haalde het team van BAR opnieuw geen enkele punt binnen. Het team dat het vorig jaar nog uitstekend presteerde, zit momenteel in een neerwaartse spiraal. Takuma Sato viel in Bahrein uit met remproblemen. Teamgenoot Jenson Button moest negen ronden voor het einde van de race zijn auto stilzetten. De komende races zullen uitmaken of het team van BAR uit het diepe dal kan opklimmen.

Albers

Christijan Albers wist bij de start Jordan-rijders Monteiro en Karthikeyan in te halen. Een paar bochten later verremde hij zich en toucheerde daarbij David Coulthard. Met een kapotte voorvleugel moest de Nederlander een niet geplande pitstop maken. Met een nieuwe voorvleugel reed hij de race uit en eindigde op de laatste plaats.

"Het was geen makkelijke race. De start ging vrij goed aangezien ik beide Jordans kon inhalen", verklaarde Albers na afloop. Helaas ging het daarna mis. "Barrichello haalde Coulthard in en Coulthard remde eerder dan ik had verwacht. Hierdoor raakte ik hem ongelukkig en beschadigde de neus van mijn bolide. De rest van de race ging niet slecht. De volgende races zal ik de eerste paar laps wat beter uit moeten kijken."

Door zijn zege heeft Alonso zijn voorsprong in de strijd om het wereldkampioenschap verder vergroot. De Spanjaard heeft nu tien punten voorsprong op Jarno Trulli, die op zestien punten staat. Op plaats drie staat Alonso's teamgenoot Fisichella die net als in Maleisië uitviel.

Uitslag Grand Prix Bahrein

1 F. Alonso, Renault 1:29:18.531
2 J. Trulli, Toyota + 13.409
3 K. Räikkönen, McLaren + 32.063
4 R. Schumacher, Toyota + 53.272
5 P. de la Rosa, McLaren + 1:04.988
6 M. Webber, Williams + 1:14.701
7 F. Massa Sauber, + 1 ronden
8 D. Coulthard, Red Bull + 1 ronden
9 R. Barrichello, Ferrari + 1 ronden
10 T. Monteiro, Jordan + 2 ronden
11 J. Villeneuve, Sauber + 3 ronden
12 P. Friesacher, Minardi + 3 ronden
13 C. Albers, Minardi + 4 ronden

Niet gefinisht

14 J. Button, BAR + 10 ronden
15 T. Sato, BAR + 29 ronden
16 N. Heidfeld, Williams + 32 ronden
17 M. Schumacher, Ferrari + 45 ronden
18 G. Fisichella, Renault + 53 ronden
19 N. Karthikeyan, Jordan + 55 ronden
20 C. Klien, Red Bull + 57 ronden

WK-stand na 3 van de 19 races

F. Alonso, Renault, 26 punten
J. Trulli, Toyota, 16 punten
G. Fisichella, Renault, 10 punten
R. Schumacher, Toyota, 9 punten
D. Coulthard, Red Bull Racing, 9 punten
R. Barrichello, Ferrari, 8 punten
J.P Montoya, McLaren-Mercedes, 8 punten
K. Räikkönen, McLaren-Mercedes, 7 punten
M. Webber, Williams-BMW, 7 punten
N. Heidfeld, Williams-BMW, 6 punten
P. de la Rosa, McLaren-Mercedes, 4 punten
C. Klien, Red Bull Racing, 3 punten
F. Massa, Sauber-Petronas, 2 punten
M. Schumacher, Ferrari, 2 punten

WK-stand constructeurs

Renault, 36
Toyota, 25
McLaren-Mercedes, 19
Williams-BMW, 13
Red Bull Racing, 12
Ferrari, 10
Sauber-Petronas, 2