DEN HAAG - ADO Den Haag heeft zaterdagavond in de strijd tegen degradatie een kostbaar punt gepakt. In eigen huis hield de ploeg van trainer Frans Adelaar RKC Waalwijk op 0-0. Daarmee is ADO weer een stukje dichter bij rechtstreekse handhaving gekomen.

Toch was niemand bij de thuisploeg na afloop echt blij met het punt. ADO Den Haag was namelijk de betere ploeg tegen RKC Waalwijk dat een waslijst aan spelers miste. Teixeira, Vermaelen, Van Hintum, Klompe, Schreuder, Putter, Rustenberg en Greene waren er zaterdagavond om uiteenlopende redenen niet bij. Vandaar dat trainer Koeman genoodzaakt was om te starten met de onervaren spelers Fung A Wing (ex-FC Volendam) en Schrier.

'Welkom bij ADO'

Die twee spelers bleven in een weinig boeiende wedstrijd prima op de been in het Zuiderpark dat ondermeer bezet was met 750 deelnemers aan inburgeringscursussen van de Mondriaan onderwijsgroep. Onder het motto 'Welkom bij ADO, welkom in Den Haag' konden de 'nieuwe Hagenaars' zaterdagavond kennis maken met een van de vrijetijdsbestedingen van de inwoners van de stad.

Geen strafschop

Na rust gebeurde er weinig. Het enige moment van opwinding was toen scheidsrechter Braamhaar de thuisploeg een strafschop onthield. Adelaar was er na afloop woedend over. "Ik wind me hier al maanden over op en nou ben ik het zat. Twee weken terug bij Twente krijgen we een zeer dubieuze strafschop tegen. Vandaag gebeurt precies hetzelfde en wij krijgen niets. Dat heeft puur met de slechte naam van ADO Den Haag te maken. Absoluut onrechtvaardig. Als we allebei door rood rijden, krijgen we toch ook precies dezelfde boete?"

Willem II uit de zorgen

Dankzij een royale zege op De Graafschap (4-1) is Willem II grotendeels uit de zorgen. Bij rust was het zaterdagavond nog 1-1 in Tilburg. In de tweede helft maakten Bobson, Agustien en invaller Denissen het verschil, 4-1.

Willem II kwam in eigen huis op achterstand na een bevlieging bij Ax. Hij kapte zich tussen twee spelers knap vrij en schoot fraai in. Het was de enige mogelijkheid van De Graafschap in de eerste helft. Met een wat gelukkige treffer van Ceesay kwam Willem II net voor rust langszij, 1-1.

Na rust

Na rust was Willem II duidelijk sterker. Bobson maakte in de 47e minuut na een blunder van verdediger Bus 2-1. Agustien zorgde met zijn eerste competitietreffer voor 3-1. Invaller Denissen bepaalde in de 90e minuut de eindstand op 4-1.

"We leven weer", was de laconieke reactie van Willem II-trainer Robert Maaskant. "Er was wat zorg vooraf met het missen van vijf basisspelers. Na een stroef begin liep het in de tweede helft naar wens. Met name de goal van Agustien viel na een perfecte aanval van onze kant."

Punten nodig

Maaskant had de punten nodig tegen De Graafschap gezien het programma van Willem II. Dat wordt met tegenstanders als Ajax, PSV en NAC behoorlijk zwaar. "Daarom wisselde ik Reuser een kwartier voor tijd. Juist hem wilde ik sparen bij een 3-1 voorsprong en Redan als spits wat speeltijd geven."

De Graafschap-trainer Gert Kruys legt zich neer bij nacompetitievoetbal. "Van de gemaakte afspraken is hier niet veel terechtgekomen. Willem II was na rust heel goed, wij heel slecht. Het was ons laatste kans en daar zijn we niet goed mee omgegaan."