HEERENVEEN - Ajax heeft zaterdagavond opnieuw niet gewonnen onder de nieuwe coach Danny Blind. Heerenveen was in Friesland met 2-1 te sterk voor de regerend landskampioen. Na de nederlaag van 4-0 tegen PSV leed Ajax voor de tweede wedstrijd op rij puntenverlies en moet de ploeg vrezen dat de tweede plaats in de eredivisie definitief uit beeld verdwijnt.

De harde klap waarmee Blind zijn klus bij de Amsterdamse club begon, diende in Heerenveen weggepoetst te worden. PSV maakte twee weken geleden duidelijk dat het jonge elftal van Blind in veel achterloopt op de lijstaanvoerder van de eredivisie. De 4-0-nederlaag in eigen huis kwam voor de oefenmeester echter op een lastig moment. Direct na de oorwassing verloor hij bijna zijn hele selectie vanwege de interlandverplichtingen van zijn spelers.

Internationals

Niet alle Ajacieden kwamen mentaal opgefrist terug in Amsterdam. Voor de jonkies Babel en Maduro was de eerste ontmoeting met het Nederlands elftal een prachtige. Beide spelers speelden in de interlands tegen Roemenië en Armenië. Babel maakte tijdens zijn debuut in Oranje zelfs een goal. Voor de gevestigde namen in de Amsterdamse spelersgroep verliep het uitje een stuk minder bevredigend. Sneijder en Heitinga kregen een plaats op de tribune en Van der Vaart was slechts invaller.

Nieuw middenveld

Blind had het geluk dat hij Sneijder en Van der Vaart geen psychische poetsbeurt hoefde te geven alvorens ze te gebruiken als basisspelers. Van der Vaart was licht geblesseerd en Sneijder zat tegen Heerenveen een schorsing uit. De trainer diende derhalve een bijna compleet nieuw middenveld te formeren. Maduro bleef staan en kreeg in de middenlinie gezelschap van Pienaar en Lindgren.

Balverlies

Aanvankelijk had het amper ingespeelde elftal moeite om in het Abe Lenstra-stadion enige grip op het duel te krijgen. De Amsterdammers speelden afwachtend, leden veel balverlies en oogden in balbezit veel te onzeker. Blind kreeg dat na ongeveer 25 minuten in de gaten en paste zijn tactiek aan. Hij begon met een verdedigende variant op het middenveld, maar liet Pienaar de beginfase als nummer tien spelen. Meteen kreeg Ajax vat op het spel.

Openingstreffer

In het laatste kwartier van de eerste helft leek het spel van Ajax zowaar vorm te krijgen. De vertrouwde speelwijze - ook in de jeugd wordt gespeeld met een man achter de spits - leek te werken en prompt maakte Charisteas de openingstreffer. Na een prachtige aanval en een goede voorzet van Rosales kwam de spits goed voor zijn directe tegenstander Seip en werkte de bal knap achter doelman Vandenbussche: 1-0.

In de periode vlak voor rust had Ajax de score moeten uitbreiden. De ploeg had het beste van het spel en Pienaar kreeg, op aangeven van opnieuw Rosales, een goede kopkans, die echter werd gepakt door Vandenbussche. Na de pauze verloor Ajax het overwicht en drong Heerenveen de ploeg van Blind steeds verder terug. De Friezen, zwaar gehavend door het ontbreken van Radomski, Rzasa, Väyrynen en Bruggink, kregen in de gaten dat het zelfvertrouwen van het gekneusde Amsterdamse elftal nog steeds zeer broos was.

Gelijkmaker

Seip maakte in de 63e minuut de gelijkmaker na een afgeketste corner van Yildirim. Ook in het vervolg van de tweede helft bleef Heerenveen aandringen, maar moest tot de 87e minuut op de winnende treffer van Samaras wachten.

Europees voetbal

Met de overwinning bewees het elftal van trainer Verbeek zich een goede dienst in de race om Europees voetbal. En passent zorgde het er ook voor dat Blind nog altijd op zijn eerste puntje wacht als trainer van Ajax.