EINDHOVEN - Dankzij twee doelpunten binnen vijf minuten ontdeed PSV zich zaterdagavond met minimale inspanningen van een machteloos FC Utrecht (2-0). Zoals wel meer tegenstanders dit seizoen kon ook de houder van de nationale beker het de koploper zelfs niet een beetje lastig te maken.

FC Utrecht begon de ongelijke ontmoeting in de wetenschap dat PSV drie dagen later in de kwartfinale van de Champions League bij Olympique Lyon op bezoek moest. Logischerwijs droeg trainer Booy van de naar de middenmoot van de eredivisie afgezakte club zijn spelers op om zo agressief mogelijk te spelen.

Booy

Het had er veel van weg dat de opdracht van de oefenmeester collectief werd genegeerd. "Maar zo was het niet", vond Booy. "Ze wilden best wel en gingen ook op zoek naar duels. Het positiespel van PSV is echter zo goed dat je bijna niet tot persoonlijke duels komt. Dan houdt het al vlug op."

Zonder dat hij het zelf wist, bediende de trainer van FC Utrecht zich van dezelfde teksten als zijn collega Lok van NEC. De opvolger van de ontslagen Neeskens koesterde vorige maand ook goede hoop dat hij zijn voordeel kon doen met het drukke programma van de Eindhovense club. NEC was de laatste tegenstander van PSV in de aanloop met het duel met AS Monaco. Ook de Nijmeegse club werd kansloos en met minimale inspanningen naar huis gespeeld.

Minimale inspanning

Zeker op nationaal niveau verstaat PSV de kunst om duels met minimale inspanningen te beslissen. Aantrekkelijk voetbal telt dan even niet, het resultaat wel. Juist op het moment dat de tegenstander stiekem droomt over een gelijkspel gaat het fout.

Acht minuten voor de rust lokte de geroutineerde Van Bommel handig een vrije trap uit. Doelman Terol hield Bouma nog van scoren af. Hij was echter kansloos op de volgende inzet van Vennegoor of Hesselink. Nog geen vijf minuten later profiteerde Park dankbaar van een blunder van Shew-Atjon: 2-0. De voorbereiding op het duel met Olympique Lyon kon beginnen.

Positiespelletje

Zonder De Jong (ontstoken teen) en Douglas (lies) figureerde FC Utrecht ook na de hervatting in een sterk uitgevoerd positiespelletje van PSV. De door Booy naar de bank verwezen Mols zag rustig toe hoe zijn concurrent Van de Haar geen enkele doelkans kreeg.

Met slechts één doelpunt heeft de van Glasgow Rangers teruggekeerde Amsterdammer zijn oefenmeester na de winterstop nog niet kunnen overtuigen. Toevallig of niet, het verval van FC Utrecht loopt ongeveer gelijk met de terugkeer van Mols in de basiself. De bekerhouder haalde slechts vier punten uit de laatste zes duels dat de spits meespeelde.

Koploper Frankrijk

PSV hoopte volgens trainer Hiddink in de tweede helft nog op een treffer. In werkelijkheid waren de spelers al met hun gedachten bij de loodzware ontmoeting van dinsdag met de koploper uit Frankrijk.

Op bezoek bij landskampioen Olympique Lyon krijgt PSV waarschijnlijk weer een beetje meer inzicht over waar het toe in staat is. Helaas voor het trouwe thuispubliek bleef dat tegen bekerhouder FC Utrecht voorlopig nog geheim.