LAUSANNE - Frank Vandenbroucke mag weer wielrennen. Het Hof voor Sportarbitrage in Lausanne heeft om juridische redenen de zes maanden schorsing voor de Belgische coureur geannuleerd. 'VDB' was gestraft omdat in zijn woning verboden stimulerende middelen waren gevonden (epo, clenbuterol, morfine).

De sanctie was hem opgelegd door de Belgische Wielrenners Bond. Dit was niet de juiste instantie om te straffen. De politie had de huiszoeking gedaan op aandringen van de openbare aanklager van de Vlaamse Gemeenschap. Vandenbrouckes ploeg Domo-Farm Frites ontsloeg hem na de vondst op staande voet.

Of Vandenbroucke veel opschiet met de uitspraak van het Hof voor Sportarbitrage valt te betwijfelen. Hij heeft geen ploeg meer die hem inschrijft voor wedstrijden. Hij is aangewezen op de zogenaamde kermiskoersen, rondjes om de kerk, waarvoor individueel kan worden ingeschreven.

Bovendien dient hij donderdag voor de disciplinaire commissie van de Vlaamse Gemeenschap te verschijnen in de zaak van de bij hem aangetroffen dopingmiddelen. Deze instantie kan hem opnieuw schorsen.

De 27-jarige coureur won in 1999 zijn laatste wedstrijd.