AMSTERDAM - Portugal, Italië en Spanje beten zich stuk of werden verrast. Tegen Duitsland kon Zuid-Korea de reputatie van reuzendoder maar bij vlagen waarmaken. In een aantrekkelijke en open wedstrijd delfde de ploeg van Guus Hiddink met 1-0 het onderspit. Michael Ballack schoot Duitsland in de tweede helft naar de eindstrijd op 30 juni in Yokohama.

De prestatie van Zuid-Korea en vooral Guus Hiddink op dit WK oogste bewondering bij doelman Oliver Kahn. "Wat Hiddink hier gepresteerd heeft is uniek. Daar heb ik veel respect voor", sprak de sluitpost van Bayern München na afloop lovend over de verrichtingen van de Nederlander. Duitsland neemt het in de finale op tegen de winnaar tussen Brazilië en Turkije.

Hiddink zelf blikte trots terug op de wedstrijd. "Ondanks dat ik nu treur, ben ik vooral zeer trots op mijn team. Niet alleen de laatste week maar ook de maanden daarvoor hebben we prima gepresteerd."

Hiddink vreesde vooral de kopkracht van de fysiek sterke Duitsers. Reeds acht keer scoorde de equipe van Rudi Völler al met het hoofd op dit WK. Topschutter
Miroslav Klose
Michael Ballack

De eerste kans voor 'Die Mannschaft' was echter niet met het hoofd. In de tweede minuut testte Carsten Ramelow voor het eerst Woon Jae-Lee (Suwon Samsung). De middenvelder van Bayer Leverkusen schoot recht in de handen van de Zuid-Koreaan.

Winstpremie

De Zuid-Koreanen toonden vanaf het beginsignaal een enorme gretigheid. Wellicht dat de winstpremie
Kim Dae-jung

Vingertoppen Kahn

De Zuid-Koreanen ontregelden de Duitse opbouw door goed te drukken en slim de vrije ruimte op te zoeken. De eerste grote mogelijkheid voor het gastland diende zich aan in de achtste minuut. Een voorzet over rechts werd goed teruggelegd op
Chun-Soo Lee

Golvend

Het spel golfde op en neer het eerste half uur. In aantal scoringskansen ontliepen de Zuid-Koreanen Duitsland niet. De doelpogingen van het team van Rudi Völler waren wel gevaarlijker. Zo kreeg Oliver Neuville via een doorkopbal van Klose een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. De behendige Bayer Leverkusen-spits vuurde in de zeventiende minuut tegen de vuisten van doelverdediger Lee.

De laatste tien minuten voor rust zette Duitsland de Zuid-Koreanen vast op eigen helft. De vier corners leverden vaak hachelijke momenten op voor het Koreaanse doel. Kansen van vooral het aanvalsduo Klose en Marco Bode (Werder Bremen) werden echter niet verzilverd.

Kopkracht

Het wedstrijdbeeld veranderde nauwelijks na de pauze. Duitsland dicteerde het duel maar kon het overwicht niet omzetten in doelpunten. Vooral de spelhervattingen uit corners leverde bij de ploeg van Hiddink problemen op. De Zuid-Koreaanse defensie had grote moeite om de Duitse kopkracht uit te schakelen. Tot grote opluchting van overwegend Koreaansgezinde publiek in het World Cup Stadium, hadden Bode en Klose het vizier niet op scherp staan.

Met de rug tegen de muur probeerde het gastland bij balbezit snel uit te breken. Met het wisselen van aanvaller Sun-Hong Hwang (Kashiwa Reysol) voor vedette Jung-Hwan Ahn (Perugia), probeerde Hiddink meer lijn in het aanvalsspel van Zuid-Korea te krijgen.

Ballack

Op het moment dat de Zuid-Koreanen meer grip op de wedstrijd leken te krijgen, besliste Michael Ballack het duel. Neuville passte in de 75ste minuut na een goede solo-actie over de rechterflank naar Bode. De aanvaller van Werder Bremen zag zijn schot gekeerd worden door Lee. In de rebound passeerde Ballack de Zuid-Koreaanse sluitpost wel: 1-0.

Troostfinale

Park miste in de slotfase nog een enorme kans op de gelijkmaker. Het bleef 1-0. Maar op grootse wijze nam de ploeg afscheid van het publiek in Seoul. Zaterdag (in Daegu) moet de ploeg de kroon op het fraaie WK zetten. Hiddink wil in elk geval derde worden, dat is ook een prijs.

Met Oranje verloor hij vier jaar geleden de troostfinale van Kroatië en keerde met een kater terug naar Nederland.