ARNHEM - De meest fervente supporters van Vitesse hopen, ongetwijfeld tegen beter weten in, dat hun ploeg binnenkort tot kampioen wordt gekroond. De fans van tegenstander FC Twente bestempelden de Arnhemse zangkoren vrijdagavond met een groot spandoek als een 1-aprilgrap. De wedstrijd eindigde in 1-1. Niet de titel, wel Europees voetbal is voor beide ploegen haalbaar.

De angst om te verliezen was bij zowel Vitesse als FC Twente prominenter dan de wil om te winnen. Vitesse kwam halverwege de eerste helft verdiend aan de leiding, de thuisclub had in de beginfase het beste van het spel. Knopper lepelde de bal vanaf 20 meter met gevoel achter Boschker die te ver voor zijn doel stond. De Arnhemse aanvoerder moest vroeg in de tweede helft geblesseerd per brancard het speelveld verlaten.

Voorsprong

De thuisclub besloot na de verkregen voorsprong rustig achterover te leunen, liet het initiatief aan FC Twente en had controle op het druk bevolkte middenveld. Daardoor kreeg spits N'Kufo geen fatsoenlijke bal in de voeten gespeeld. Omdat ook aangever Touma niet in de wedstrijd zat, kwamen de bezoekers in de eerste helft zelden of nooit in de buurt van Wapenaar.

De Arnhemse doelman moest alleen in actie komen bij een vrije trap van centrale middenvelder Sibum. Ook hij kon het afwezige Duitse tandem Cziommer en Niemeyer (beiden geblesseerd) niet doen vergeten. Bij Vitesse werden de geschorste Vreven en vooral spelmaker Janssen node gemist.

Sliding

FC Twente kreeg kort na de rust de hulp van scheidsrechter Haverkort, die een sliding van Dingsdag in een duel met N'Kufo bestrafte met een strafschop. N'Kufo, die op de rand van buitenspel richting doel was vertrokken, voltrok zelf het vonnis, 1-1.

FC Twente meende even van de verbijstering bij Vitesse te kunnen profiteren. Wapenaar redde bij een inzet van Culina. Invaller El Ahmadi was ook dichtbij een tweede Enschedese treffer, maar Yakubu assisteerde zijn verslagen doelman bij de inzet.

Driepunter

In de slotfase waren beide doelpunten nog dichtbij de volle driepunter. Aan Arnhemse zijde waren invaller Gluscevic en Amoah niet scherp genoeg in de afwerking. Aan de andere kant kwam Touma in de tweede minuut van de blessuretijd slechts centimeters tekort.

Nu bleef het 1-1 en het verschil op de ranglijst twee punten in Arnhems voordeel. De Enschedeërs kunnen echter al genoeg trots zijn op hun score sinds de winterstop, uit de laatste tien competitiewedstrijden werden 24 punten behaald.