UEFA schorst Mourinho twee duels

NYON - De tuchtcommissie van de Europese voetbalunie UEFA heeft Jose Mourinho, trainer-coach van Chelsea, voor twee wedstrijden geschorst. De Portugees is gestraft voor het geven van valse verklaringen in de 'Frisk-affaire' bij de wedstrijd FC Barcelona - Chelsea. Hij kreeg bovendien een geldboete van 15.000 euro.

Zijn club werd eveneens gestraft, met een boete van 62.000 euro. Chelsea was aangeklaagd voor het in diskrediet brengen van het voetbal, door Barcelona's coach Frank Rijkaard te beschuldigen tijdens de rust een bezoek aan de scheidsrechter te hebben gebracht. "Chelsea heeft moedwillig een giftige en negatieve ambience gecreëerd", nadat na de wedstrijd de persconferentie was geboycot.

Frisk

Scheidsrechter Frisk kreeg in Zweden zoveel doodsbedreigingen dat hij besloot abrupt met het leiden van profwedstrijden te stoppen.

De sanctie tegen Mourinho betekent dat hij de beide wedstrijden van de kwartfinale in de Champions League tegen Bayern München niet in de dug-out kan zitten. Zijn assistent Steve Clarke en veiligheidsofficial Lea Miles kregen van de UEFA een waarschuwing. Chelsea en Mourinho hebben drie dagen de tijd om in beroep te gaan.

Tip de redactie