Nederlands elftal wint eenvoudig

EINDHOVEN - Het Nederlands elftal heeft woensdagavond een volgende stap gezet richting het wereldkampioenschap in Duitsland. Zonder franje boekte Oranje in een niet bijster aantrekkelijke wedstrijd tegen Armenie een verdiende overwinning: 2-0. Het blijft wachten op de stijl die bondscoach Marco van Basten voor ogen heeft.

De enthousiaste toeschouwers in het uitverkochte Philips-stadion slikten de weinig verheffende vertoning zonder wanklank. Ze hebben net als de vele televisiekijkers het Nederlands elftal weer in de armen gesloten. Nieuwelingen als Kuijt, Kromkamp en Mathijsen kunnen bij hen voorlopig weinig kwaad doen.

Werklust

Het nieuwe Oranje van Marco van Basten loopt over van werklust en teamgeest. De spelers zijn stuk voor stuk wars van kapsones en makkelijk bereikbaar. De wil om te winnen straalt van ze af. Deze eigenschappen blijken halverwege de kwalificatiereeks voorlopig voldoende voor de koppositie. Oranje heeft nog steeds een punt meer dan Tsjechië. Roemenië, de eerstvolgende tegenstander van Oranje in De Kuip, heeft al zes verliespunten meer dan de koploper van groep 1 van het WK-kwalificatietoernooi.

De twee voornaamste kandidaten voor de tweede plaats in de eindklassering in deze poule hebben bovendien nog een extra kans zich alsnog rechtstreeks voor het WK te plaatsen. Behalve alle groepswinnaars kwalificeren ook de twee beste nummers twee zich direct voor de eindronde in Duitsland. Nederland (zestien punten) en Tsjechië (vijftien) doen ook in die strijd erg goed mee.

Veel moeite

Ook tegen Armenië bleek dat het drastisch vernieuwde Nederlands elftal veel moeite heeft dominant en aanvallend te spelen. Oranje acteerde tegen de nummer 120 van de wereldranglijst in een veel te laag tempo. Daardoor had de defensie van Armenië het vaak gemakkelijker dan aanvankelijk verwacht.

Het gebrek aan stootkracht en dominantie bij Oranje had ook te maken met de door bondscoach Van Basten verkozen strijdwijze. Ook tegen Armenië, een land met ruim drie miljoen inwoners en iets meer dan 2000 geregistreerde voetballers, begon de bondscoach met vier verdedigers en drie controlerende middenvelders.

Middenvelder

Met een aanvallende middenvelder of schaduwspits had Oranje wellicht makkelijker kunnen heersen. Pas bij een veilige voorsprong van 2-0 wisselde Van Basten middenvelder Landzaat voor de veel aanvallender ingestelde Van der Vaart. De wederom sterk spelende Babel verving Castelen.

Geholpen door opnieuw een snelle openingstreffer speelde Oranje al wel snel een gewonnen wedstrijd. Niet zo snel als Cocu zaterdag in Boekarest (40 seconden) maar wederom na een hoekschop opende Castelen al na drie minuten de score.

Eerste treffer

Tot tevredenheid van Boulahrouz - hij raakte in de warming up geblesseerd en werd vervangen door Bouma - maakte Van Nistelrooij op aangeven van Van Bommel het tweede Nederlandse doelpunt. Het was de eerste treffer van de spits sinds 27 november vorig jaar.

De komst van de aanvallend ingestelde Van der Vaart, Babel en later ook Vennegoor of Hesselink leverde in de tweede helft geen doelpunten meer op. In het verleden was het vaak anders, maar nu hoorde je de aanwezige supporters in het Philips-stadion niet klagen. Ze slikten de af en toe teleurstellende wedstrijd. Best was het niet, maar hun Oranje had immers gewonnen en met Van Basten als bondscoach kan het in de toekomst alleen maar beter gaan.

Tip de redactie