Winst België, opnieuw gelijkspel Frankrijk

KIEV - Het nog ongeslagen Oekraïne, zonder de geblesseerde sterspeler Sjevtsjenko, zette woensdagavond in Kiev een grote stap naar het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. De koploper van groep 2 won met 1-0 van Denemarken, dat daardoor alleen nog een kansje heeft op de tweede plaats. Voronin, spits van Leverkusen, maakte in de 68e minuut het doelpunt.

In dezelfde groep won Turkije met 5-2 van Georgië. Bij de Turken, op vijf punten van Oekraïne, scoorde Fatih Tekke twee keer. Griekenland behaalde thuis tegen Albanië de vierde groepszege op rij: 2-0. Ajacied Charisteas maakte het eerste doelpunt voor de Grieken, die op drie punten bleven van Oekraïne.

Portugal

In groep 3 behielden Portugal en Slowakije de ongeslagen status. Het onderlinge duel tussen de twee koplopers eindigde in Bratislava in 1-1. Uit een strafschop opende Karhan na acht minuten de score voor de thuisploeg. Invaller Helder Postiga bracht na een uur de gelijkmaker op zijn naam.

Nummer drie Rusland profiteerde niet van de remise in Slowakije. In Tallinn speelden de Russen tegen Estland ook gelijk: 1-1. Daardoor bleef Rusland op drie punten van de twee leiders in groep 3.

Frankrijk

Frankrijk, dat zaterdag tegen Zwitserland al op 0-0 bleef steken, kwam woensdagavond opnieuw niet tot winst. De voormalige Europese en wereldkampioen kwam in Israël niet verder dan 1-1. Trezeguet opende kort na de rust de score en moest vijf minuten later vertrekken wegens een rode kaart. Badir maakte in de slotfase gelijk. Beide ploegen staan bovenaan in groep 4, met een punt meer en een wedstrijd meer gespeeld dan Ierland.

Noorwegen

Noorwegen liet in groep 5 tegen Moldavië dure punten liggen: 0-0. Ook Slovenië, met evenveel punten als de Noren, kwam niet tot winst: 1-1 thuis tegen Wit-Rusland. Het verschil met koploper Italië, dat woensdag niet speelde, bleef daardoor voor beide ploegen vier punten.

Polen deed het in groep 6 na de monsterlijke zege zaterdag op Azerbeidzjan (8-0) rustig aan tegen Noord-Ierland. In Warschau won de Poolse ploeg met 1-0 dankzij een late treffer van Zurawski. Engeland bleef aan kop door een zege van 2-0 op Azerbeidzjan. Gerrard en Beckham maakten na de rust de doelpunten.

België won in groep 7 moeizaam van San Marino: 2-1. Simons (strafschop) en Van Buyten scoorden voor de Belgen, die zaterdag met 4-1 te sterk waren voor Bosnië-Herzegovina.

Kroatië

In groep 8 nam Kroatië de eerste plaats over van Zweden dankzij een zege van 3-0 op Malta. Prso (twee) en Tudor maakten de doelpunten. Kroatië heeft na vijf duels een punt meer dan Zweden, dat woensdag niet in actie kwam. De Kroaten wonnen zaterdag al met 4-0 van IJsland.

Tip de redactie