De beroepszaak van Peter Sagan tegen de UCI gaat dinsdag toch niet door. De wielerbond kondigde aan dat er vanaf volgend seizoen een extra jurylid komt met expertise op videogebied.

Dat nieuws was voor Sagan voldoende om zijn juridische strijd te staken. De 27-jarige Slowaak had de wielerbond aangeklaagd bij sporttribunaal CAS omdat hij het oneens was met zijn uitsluiting in de Tour de France eerder dit jaar.

De zaak zou dinsdag behandeld worden in het Zwitserse Lausanne, maar kort voordat de zitting zou beginnen, verklaarde de UCI in een persbericht dat beide partijen opgelucht zijn dat het jurische geschil beëindigd is.

Sagan (27) werd in juli na de vierde etappe uit deTour de France gezet, nadat door zijn toedoen Mark Cavendish in de massasprint ten val kwam. De Brit brak daarbij zijn schouder.

"Na bestudering van alle bewijsmaterialen - waaronder twee video's die de jury niet tot zijn beschikking had op het moment dat werd besloten om Sagan te diskwalificeren - zijn beide partijen overeengekomen dat de valpartij ongelukkig en onopzettelijk was", schrijft de wielerbond in het persbericht. 

"De commissarissen van de UCI hebben hun beslissing naar eer en geweten genomen op basis van de voor hen beschikbare bewijsmaterialen. Beide partijen hebben besloten om niet door te gaan met de juridische strijd en in plaats daarvan te kijken naar de positieve stappen die in de toekomst genomen kunnen worden."

Sagan

Drievoudig wereldkampioen Sagan wil alleen vooruit kijken. "Het verleden is al vergeten. Het gaat erom dat we de sport in de toekomst verbeteren. Na wat mij in Vittel (finishplaats van de vierde Touretappe, red) is overkomen, begrijp ik dat het werk van de UCI-commissarissen lastig is."

"De UCI ziet dat ook in en wil de commissarissen betere faciliteiten bieden zodat ze hun werk beter kunnen doen. Ik ben blij dat mijn beroepszaak tot positieve veranderingen heeft geleid. In onze sport moeten we eerlijke en begrijpelijke beslissingen nemen, ook al kunnen de emoties soms verhit zijn."

UCI-voorzitter David Lappartient kondigt verbeteringen aan voor de juryleden in WolrdTour-koersen. "Deze procedure heeft aangetoond hoe belangrijk en zwaar het werk van de UCI-commissarissen is. De UCI is voornemens om vanaf volgend jaar een ondersteunende commissaris met video-expertise in te schakelen om het jurypanel te assisteren bij belangrijke beslissingen."

Bora

Al op de dag van de diskwalificatie van Sagan vroeg zijn ploeg Bora-Hansgrohe een spoedzitting aan bij het CAS om de wereldkampioen terug in de koers te krijgen. Het sporttribunaal nam dat verzoek niet in behandeling.

Ploegleider Ralph Denk is tevreden met hoe de zaak dinsdag is opgelost. "Het is altijd onze bedoeling geweest om aan te tonen dat Peter niet schuldig was aan de val van Cavendish. Niemand wil dat renners vallen of zich bezeren, maar een incident als in Vittel kan gebeuren in de massasprint."

Sagan is achtvoudig etappewinnaar in de Tour de France. Van 2012 tot en met 2016 won hij de groene trui.

Door zijn diskwalificatie kon hij het record van Erik Zabel afgelopen jaar nog niet evenaren. De Duitser heeft zes keer het puntenklassement in de Tour op zijn naam geschreven.