Van Basten waakt voor al te veel euforie (video)

KATWIJK - In alle euforie over de goede resultaten van het Nederlands elftal was het dinsdag de bondscoach die voor al te veel optimisme waakte. Aan de vooravond van de ontmoeting met Armenië, de nummer 120 van de wereldranglijst, constateerde Marco van Basten dat Oranje nog maar net is begonnen aan de lange weg die het dolgraag wil afleggen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"We moeten nu ook niet overdrijven", stelde de bondscoach in Noordwijk. "We zijn ergens aan begonnen en het gaat best lekker. We zijn er echter nog lang niet met dit team. Het is echt niet zo dat we als coaches al lekker achterover kunnen leunen."

Teamgeest, plezier, kameraadschap en samenspel zijn de grootste exponenten van de koploper in groep 1 van de WK-kwalificatie. "Maar dat is allemaal heel logisch", verklaarde Phillip Cocu. "Deze ploeg moet namelijk ook keihard werken. Als er één of twee verzaken, dan hebben we een heel groot probleem."

Cocu

Met zijn 88 interlands is Cocu na Van der Sar (97) de meest ervaren international. De middenvelder reikte tijdens het WK van 1998, EURO 2000 en het EK van 2004 met Oranje tot de halve finales. Net als bondscoach Van Basten ziet hij zeker mogelijkheden voor het vernieuwde Oranje. Overeenkomstig zijn trainer bij het Nederlands elftal beseft de middenvelder ook dat het huidige Nederlands elftal nog lang niet zo sterk is als de ploeg die zo goed presteerde tijdens drie van de laatste vier grote toernooien.

Missie

Met dertien debutanten en heel veel (vijftien van de twintig) spelers uit de Nederlandse competitie is Van Basten begonnen aan een missie die volgend jaar zomer tot ver in het WK van Duitsland moet leiden. Ook voor de bondscoach is het nog de vraag of deze ploeg daartoe in staat is.

"Hoe veel progressie dit team nog kan maken?", herhaalde Van Basten een vraag die hem zojuist was voorgelegd. "Ik weet het echt niet. Dat moet de toekomst uitwijzen. Dat is ook voor mij een verrassing."

Sfeer

Natuurlijk is het leuk dat iedereen zijn stinkende best doet. Verfrissend als de komst van veel nieuwe spelers nu eenmaal werkt, heerst er ook een andere sfeer bij Oranje. Vedetten bestaan niet meer. Filmsterren, een term die Van Basten aan de vooravond van het EK 2004 als coach van het tweede van Ajax zelf in de mond nam, zijn eveneens verdwenen. Belangrijk is ook dat de spelers de opdrachten van de bondscoach proberen uit te voeren. Oud-bondscoach Advocaat zag vanaf de bank vaak met ontsteltenis toe hoe zijn spelers de duidelijke afspraken om wat voor reden dan ook niet nakwamen.

Gretig

De huidige spelers van Oranje hangen aan de lippen van Van Basten. Gretig lazen ze afgelopen december een aan hen persoonlijke gerichte brief met daarin de punten die ze in de ogen van de bondscoach nog moeten verbeteren. Maar het Nederlands elftal, zo vindt ook Van Basten, kan zeker nog lang niet zo dwingend spelen als Oranje op het WK in 1998. De vergelijking met de ploeg van EURO 2000 en het EK van 2004 loopt eveneens mank.

Beetje bij beetje gaat het beter. Zaterdag bij Roemenië ging het al een stuk beter dan vorig jaar september tijdens de gelukkig gewonnen wedstrijd tegen de Tsjechen. Maar ook in Boekarest leunde Oranje vaak nog ver naar achteren en moest het met counters de door blessures en schorsingen verzwakte tegenstander verrassen.

Armenië

"Tegen Armenië moeten we daarom weer een nieuwe stap maken", aldus Van Basten. "Ik hoop dat we dan weer een beetje dichter bij het niveau komen dat we uiteindelijk moeten bereiken. Om te blijven winnen, moeten we wedstrijden gaan regisseren en domineren. Daar moeten we met z'n allen naar streven. De vraag is of ons dat ook gaat lukken. Laten we hopen van wel."

Tip de redactie