Schaatsster Sterk verpulvert werelduurrecord

HEERENVEEN - Het werelduurrecord van oud-schaatsster Lilian van Tol heeft achttien jaar stand gehouden. De stoffige afstand van 34 kilometer, 507 meter en 30 centimeter werd dinsdag in de Thialf-hal in Heerenveen weggepoetst door marathonschaatsster Maria Sterk. De 25-jarige Friezin reed met een haast verbijsterende regelmaat naar een afstand van 36 kilometer, 441 meter en 26 centimeter.

Begeleid door haar eigen muziekkeuze van onder anderen Anastacia, Anouk en Tina Turner scherpte Sterk het record met ruim 1900 meter aan. Al na 10 kilometer was het duidelijk dat er wel hele rare dingen moesten gebeuren, wilde ze niet in haar opzet slagen.

"Ik had toen al een minuut voorsprong op het schema van Van Tol. Toch was ik er nog niet gerust op. Pas halverwege voelde ik dat het niet meer mis kon gaan", keek de Zuidema Kranen-rijdster terug op haar solorace.

Aan diggelen

Van Tol, een van de enkele honderden toeschouwers, had dat veel eerder gezien. "Na twee rondjes zag ik al dat mijn record aan diggelen zou worden gereden. Sterk reed rondjes 39,5 en ik begon destijds met 41,5. Eigenlijk mogen we geen vergelijkingen meer trekken. Ik reed op de traditionele Noor en Sterk rijdt op de veel snellere klapschaats. Dat is een heel groot verschil. In snap niet dat mijn record niet vaker is aangevallen."

"Ooit heeft Tineke Hoogendijk een poging gedaan, maar daarna heeft niemand het meer geprobeerd. Wat Sterk gedaan heeft, vind ik vreselijk knap. Temeer omdat zij zich na de marathoncompetitie nog zo goed heeft kunnen opladen. Ik zou allang uitblust zijn."

Ritme

Sterk, die als derde eindigde in de KNSB-competitie, is nog steeds in vorm en kende onderweg geen grote problemen. "Het was gewoon een kwestie van het juiste ritme houden. Ik ging ervan uit om negentig ronden lang rondjes 40 te schaatsen. Op dat schema pakte ik steeds winst. Ik kreeg meer zelfvertrouwen. Ja, ik had ook wel een beetje faalangst. Iedereen zei dat ik het makkelijk zou redden. Maar het moet dan ook daadwerkelijk gebeuren."

Sterk is vanaf november met deze recordpoging bezig geweest. "Maar pas de laatste weken ben ik als langebaanschaatsster gaan rijden. Ik vond dat lastig. Vooral het wisselen van de binnen- naar de buitenbaan is moeilijk. Ik ben dat in de marathon niet gewend. Ik had vandaag moeite om met een hoog ritme door de buitenbocht te schaatsen."

Zielsgelukkig

Coach Siep Hoekstra was na afloop zielsgelukkig met de prestatie van zijn pupil. "Sterk is tot veel meer in staat. Ik wil dat ze zich ook op de langebaan richt. Volgend seizoen moet ze makkelijk 7.15 op de 5 kilometer kunnen schaatsen. Ik denk dat Sterk zich dan al kan meten met de top van Nederland", aldus trainer Hoekstra, die volgend seizoen in het Zuidema Kranen-team wordt bijgestaan door Elfstedenwinnares Klasina Seinstra.

NUwerk

Tip de redactie