Slowaak Hrbaty overmeestert Safin

MIAMI - De grootste verrassing in het paasweekeinde bij de Miami International was de overwinning van de Slowaak Dominik Hrbaty op de Rus Marat Safin. De kopman van het Slowaakse Daviscupteam, in juli in Bratislava tegenstander van Nederland, dreef de kampioen van het Australian Open tot wanhoop en won met 7-6 6-1.

Met de als derde geplaatste Safin verdwenen nog twee hooggeplaatste spelers uit de Masters Serie in Miami, dat bekend staat als 'het vijfde slam'. De als vijfde ingeschaalde Spanjaard Carlos Moya verloor van de Zweed Thomas Johansson (6-7 6-3 2-6). Nummer acht David Nalbandian uit Argentinië boog voor de Spanjaard David Ferrer: 6-7 1-6.

Wanhoop

Hrbaty had maar vijf kwartier nodig om Safin uit te schakelen. De Russische vedette had de grootste moeite met zijn temperament. Hij schold, brak rackets en hief de armen ten hemel uit wanhoop, want hij kreeg geen fatsoenlijke bal binnen de lijnen. "Ik tenniste waardeloos", erkende Safin na afloop. "Dit is nooit mijn beste periode, dus iets nieuws is het niet voor mij."

Safin verloor in de vorige Masters Serie, in Indian Wells, ook al in de derde ronde. Door de tweede vroege uitschakeling zal de Rus niet voorbij de geblesseerde Amerikaan Andy Roddick naar de derde positie op de wereldranglijst klimmen.

Mauresmo

Bij de vrouwen stoof de topdrie vlot naar de vierde ronde. De als eerste geplaatste Amélie Mauresmo won met 6-2 6-1 van Anna Smashnova uit Israel, de Russin Maria Sjarapova met 6-2 6-0 van de Amerikaanse Marissa Irvin en de Amerikaanse Serena Williams met 6-3 6-3 van de Israëlische Shahar Peer.

Clijsters en Henin

Miami gaf ook het herstel te zien van het Belgische vrouwentennis. Kim Clijsters, winnares in Indian Wells, behaalde met 6-0 6-2 tegen de als twaalfde geplaatste Française Nathalie Dechy haar tiende winstpartij op rij. Justine Henin, die haar eerste wedstrijd speelt sinds de US Open van augustus 2004, kwalificeerde zich eveneens voor de vierde ronde van Miami door een zege op de Spaanse Nunes Llagostera: 6-3 6-2.

Tip de redactie