SEOUL - Waar voetbaltrainer Guus Hiddink deze zomer al niet goed voor is. De 55-jarige Achterhoeker wordt in Zuid-Korea, het land dat hij naar de halve finales van het wereldkampioenschap loodste, gezien als de invloedrijkste buitenlander van de laatste eeuw. Hij inspireert volgens waarnemers niet alleen het nationale voetbal, maar ook de Zuid-Koreaanse economie en de Zuid-Koreaanse samenleving.
wereldkampioenschap

Hiddink heeft nu echter ook een positief effect op de Nederlandse economie. Zuid-Koreaanse reisbureaus bieden voor 2500 euro vakantietrips naar 'Holland' aan, het vaderland van 'Hie Dung-Gu'. Hoogtepunt van de georganiseerde reizen is een bezoek aan Varsseveld, geboorteplaats en woonplaats van Hiddink.

Honderden Zuid-Koreanen hebben zich al voor het arrangement aangemeld. "Het loopt storm", aldus een woordvoerder van een groot Zuid-Koreaans reisbureau. "De aanbieding geldt in principe tot 17 juli. Maar als de euforie rond Hiddink voortduurt en de vraag naar vakantiereizen naar Nederland aanhoudt, kunnen we deze periode nog verlengen."

Eerder al lieten grote Nederlandse bedrijven, zoals Philips, weten dat dankzij het succes van Hiddink het klimaat in Zuid-Korea om zaken te doen aanzienlijk aangenamer is geworden.